Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Personlig veileder

torsdag, 06 desember 2012

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er skeptisk til Studentparlamentet ved UiBs krav om mentor fra første dag på universitetet.

530x354 studentparlUiBBør det ikke være mulig å se forskjell på barnehagebarn og studenter?

Da jeg en gang på 1990-tallet for første gang hørte en student referere til universitetet som ’skolen’, syntes jeg det var søtt. Da jeg få år etter oppdaget at nært sagt alle studentene gjorde det, skjønte jeg at universitetets særpreg var tapt. Universitetet var gått fra å være en selvstendig og uavhengig skapende institusjon til å bli et vanlig tannhjul i et stadig mer uoversiktlig New Public Management drevet byråkratisk samfunn.

En konsekvens av denne tenkemåten er at universitetet endret seg fra å være et sted der studenter blomstret i frihet med ansvar for egen læring, til et paradigme der elever har fått lov til å utvikle en sett-i-gang-og-lær-meg-det-du-kan-lærer-så-skal-jeg-sitte-her-og-se-på-i-mellomtiden holdning.

Denne utviklingen skyldes ikke dårlig holdning eller evner hos studentene, det er en ønsket politikk fra universitetets side, støttet fra sentralt politisk hold. Læringspsykologer har oppdaget at strykprosenten går ned når studentene holdes i hånden, og mantraet synes å være at jo mer man duller med dem jo bedre er det.

Fadderuken ved UiB er et godt eksempel. Alle nye studenter møter universitetet med en ukes russefeiring II. Det faglige innholdet er minimalt; den viktigste aktiviteten består i at studentene leies i karakteristiske T-skjorter med UiBs logo fra drikkested til drikkested. Dette har nå utviklet seg så langt at drikkesteder nekter hordene adgang, og ansatte ved UiB tar til ordet for at hele ordningen med fadderuke bør legges ned. Slik den nå blir praktisert er fadderuken en skam for universitetet og en hån mot nye studenter som stort sett ønsker å bli behandlet som voksne mennesker.

Dette gjelder imidlertid ikke Studentparlamentet, som ønsker en mentor, eller personlig veileder, fra første dag på universitetet. Hvor ble det av den frie tanke, ønsket om å utfordre det bestående, utøve samfunnskritikk, utvikle selvstendig kreativitet? Ønsker virkelig Studentparlamentet at hjernevasken de unge blir utsatt for gjennom barnehage og skole også skal fortsette gjennom studietiden? Er den ultimate drømmen å synkronspy med en professor krypende rundt Lille Lungegårdsvann?

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: