Personlig veileder

torsdag, 06 desember 2012

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er skeptisk til Studentparlamentet ved UiBs krav om mentor fra første dag på universitetet.

530x354 studentparlUiBBør det ikke være mulig å se forskjell på barnehagebarn og studenter?

Da jeg en gang på 1990-tallet for første gang hørte en student referere til universitetet som ’skolen’, syntes jeg det var søtt. Da jeg få år etter oppdaget at nært sagt alle studentene gjorde det, skjønte jeg at universitetets særpreg var tapt. Universitetet var gått fra å være en selvstendig og uavhengig skapende institusjon til å bli et vanlig tannhjul i et stadig mer uoversiktlig New Public Management drevet byråkratisk samfunn.

En konsekvens av denne tenkemåten er at universitetet endret seg fra å være et sted der studenter blomstret i frihet med ansvar for egen læring, til et paradigme der elever har fått lov til å utvikle en sett-i-gang-og-lær-meg-det-du-kan-lærer-så-skal-jeg-sitte-her-og-se-på-i-mellomtiden holdning.

Denne utviklingen skyldes ikke dårlig holdning eller evner hos studentene, det er en ønsket politikk fra universitetets side, støttet fra sentralt politisk hold. Læringspsykologer har oppdaget at strykprosenten går ned når studentene holdes i hånden, og mantraet synes å være at jo mer man duller med dem jo bedre er det.

Fadderuken ved UiB er et godt eksempel. Alle nye studenter møter universitetet med en ukes russefeiring II. Det faglige innholdet er minimalt; den viktigste aktiviteten består i at studentene leies i karakteristiske T-skjorter med UiBs logo fra drikkested til drikkested. Dette har nå utviklet seg så langt at drikkesteder nekter hordene adgang, og ansatte ved UiB tar til ordet for at hele ordningen med fadderuke bør legges ned. Slik den nå blir praktisert er fadderuken en skam for universitetet og en hån mot nye studenter som stort sett ønsker å bli behandlet som voksne mennesker.

Dette gjelder imidlertid ikke Studentparlamentet, som ønsker en mentor, eller personlig veileder, fra første dag på universitetet. Hvor ble det av den frie tanke, ønsket om å utfordre det bestående, utøve samfunnskritikk, utvikle selvstendig kreativitet? Ønsker virkelig Studentparlamentet at hjernevasken de unge blir utsatt for gjennom barnehage og skole også skal fortsette gjennom studietiden? Er den ultimate drømmen å synkronspy med en professor krypende rundt Lille Lungegårdsvann?

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Kommentarer (1)

 • www.associationawards.com

  www.associationawards.com

  27 September 2020 at 05:33 |
  I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem.
  You're wonderful! Thanks!

  Svar

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.