Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Politikernes unnfallenhet

fredag, 04 juli 2014

Halfdan Carstens

Hvis Norge skal bidra til å redusere verdens totale utslipp av CO2, må vi sette inn tiltak der vi får mest resultater per investert krone, mener Halfdan Carstens.

530x372 Gullfaks AlphaHvis Norge slutter å produsere olje, vil andre land erstatte tapet. Derfor vil ikke verdens totale utslipp av CO2 bli mindre hvis vi skal drive med selvpining her hjemme. Avbildet er Gullfaks A. Foto: JanChr / Flickr

Med få unntak mener norske politikere at klimaendringene (de siste 40 år) hovedsakelig skyldes menneskenes utslipp av CO2. Noen uttrykker seg klarere enn andre, men det er tilsynelatende stor enighet om årsak og virkning. Klimapanelets konklusjoner blir trodd på.

I det perspektivet er det forstemmende at handlekraften er så liten.

La oss trekke en parallell. Hvis «folk flest» blir fortalt at det medfører livsfare å kjøre bil i 160 km/t på norske veier, ja da tar de konsekvensen av det.

Men når politikerne våre sier at vi kan er i ferd med å ødelegge Jorda, nei da gjør de ingenting.

Vi kan trekke to mulige konklusjoner: 1) de tror rett og slett ikke på at menneskenes utslipp påvirker klimaet, til tross for at de sier de tror på hypotesen, eller 2) de mangler fullstendig evnen til å ta beslutninger om nødvendige tiltak, til tross for at de hevder de vil foreta seg noe.

Hadde SV fått styre, ville vi avsluttet oljealderen så fort som mulig. Det ville gitt store utslippskutt i Norge. Men for resten av verden ville konsekvensen kun vært en høyere oljepris. Verdens utslipp av CO2 ville blitt de samme, fordi andre oljekilder hadde fylt det gapet som oppstod da vi stengte kranene våre. La oss også minne om at Norges utslipp kun er litt over én promille av verdens totale utslipp, og bare 30 prosent kommer fra oljeproduksjonen.

Problemet er at vi tenker nasjonalt. Vi må i stedet tenke globalt. Klimagassen ser ingen grenser.

Hvis Norge skal bidra til å redusere verdens totale utslipp av CO2, må vi sette inn tiltak der vi får mest resultater per investert krone. Noen økonomer har tenkt slike tanker tidligere. Nå må politikerne gjøre det samme.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: