Mandag 21.6.2021 - Uke 25

Prisverdig av SGU

onsdag, 03 august 2016

Halfdan Carstens

SGU slår et slag for bedre undervisning i skolen gjennom lanseringen av en ny digital plattform. NGU bør vurdere noe lignende.

530x397 unspecifiedSamfunnet trenger forståelse for hvorfor vi har dagbrudd og underjords gruver som utvinner stein, mineraler og metaller. Alle som har kunnskap må bidra på sitt vis. Spørsmålet som her stilles er om NGU har tatt den rollen på alvor. Her ser vi malm som fraktes fra bunnen av dagbruddet som Titania driver i Rogaland. Foto: Halfdan Carstens

Er det en god tanke å gjøre noe lignende her hjemme? Er det mulig at vi kan være enda mer ambisiøse enn våre gode naboer?

SGU slår et slag for bedre undervisning i skolen. Institusjonen har lansert en digital plattform som omhandler samspillet mellom geologi, naturressurser, miljø og samfunn.

«Syftet är att skapa en grundläggande förståelse för geologins betydelse och väcka elevernas intresse för att arbeta med frågor som rör olika aspekter av geologi – till exempel naturresurser, infrastruktur, grundvatten och miljö.», skriver sgu.se.

Plattformen er selvsagt gratis og består av tre temaer: samspill, samfunnet og naturressurser.

Førsteinntrykket er veldig bra.  Det er lagt ned et betydelig arbeid i struktur, tekster, øvinger, yrkesrettledning, illustrasjoner og YouTube-filmer.

Norges geologiske undersøkelse har «Geologi for samfunnet» som motto. Det forplikter. Men vi har vel en sterk følelse av at skolene har blitt et stebarn. SGU har med sin nye plattform gått foran med et godt eksempel. NGU bør vurdere noe lignende.

Den billige varianten vil være å hekte seg på svenskene og fornorske der det er behov for det.

Kanskje burde NGU gå i bresjen og skape en portal som skoleelever, lærere så vel som allmennheten kan benytte for innhenting av kunnskap? Da vil institusjonen leve opp til sitt motto, og med god markedsføring kan vi få et verktøy for formidling av geofaglig kunnskap og forståelse som samfunnet sårt trenger.


Samhälle
«Vi människor har alltid nyttjat naturresurser på olika sätt och idag är vårt behov större än någonsin. Men hur kan vi på ett långsiktigt hållbart sätt använda berg, jord och vatten och se till att kommande generationer får ta över en värld i balans?»

Samspel
«Vi bryter malm, anlägger vägar och tunnlar och borrar brunnar. Mark behövs också för bostads- och friluftsområden, jordbruk, renbete och mycket annat. Många intressen ska samsas!»

Naturressurser
«Människor har nyttjat geologiska resurser så länge vi kan minnas. Från stenverktyg till mobiltelefoner har mineral och metaller av olika slag spelat en viktig roll. Geologi, läran om jordens uppkomst, dess uppbyggnad och förändring, kan ge oss viktiga baskunskaper om hur vi bäst kan ta tillvara på våra naturresurser.»

http://www.sgu.se/geologisk/

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Planer for sommeren


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: