Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

«Problemet er løst»

mandag, 18 mai 2015

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens forklarer hvorfor olivin ikke er en praktisk løsning for CO2-håndtering.

530x397 OlivinNorge har store olivinressurser. Her fra dagbruddet på Åheim på Sunnmøre som Sibelco driver. Foto: Halfdan Carstens

I Apollon, Universitetet i Oslos populærfaglige magasin, kan vi i siste utgave lese en artikkel der det hevdes at verdens CO2-problemer kan løses ved å ta i bruk klodens olivin-ressurser.

Ved å varme opp steinen til 180 °C og samtidig pumpe inn CO2, dannes nye mineraler. CO2-gassen vil inngå i et fast stoff og er borte for alltid. Besnærende.

Konsekvensen er at volumet av steinen øker betydelig. «Full utnyttelse av olivinsteinen øker volumet på steinen med 80 prosent,» kan vi lese i artikkelen.

Det trengs mye olivinstein for at det skal monne. «En bil slipper ut én kilo CO2 per mil. Det trengs derfor 1,6 kilo olivin for å fjerne denne gassen».

Hvilket betyr at når jeg kjører de 500 kilometerne fra Trondheim til Oslo, må jeg ha med 80 kg olivinstein (minst!), som nesten kommer til å doble volumet før jeg er fremme. Men jeg regner med å få plass ved å rydde litt i bagasjerommet, eller hekte på en tilhenger.

Hmmm ... kanskje ikke et godt eksempel?

Det er antakelig mer realistisk å benytte metoden der det er store punktutslipp. Men også slike steder vil volumet øke. «Olivin kan være en attraktiv løsning … såfremt samfunnet aksepterer store hevninger av jordoverflaten».

Ikke bare «hevninger», vi må akseptere en ny fjellkjede, hvis metoden skal monne i det store regnskapet.

Forskerne bak metoden har også regnet på om vi har nok olivin på Jorden. Svaret er at «det er nok olivinstein i verden til å ta imot alle CO2-utslipp, tilsvarende dagens nivå, de neste 3000 årene. Men da må vi fylle all olivinstein fem kilometer ned i bakken.»

Samt generere litt mer CO2, som kommer fra all energien vi trenger for å få til dette, legger vi til.

Men for all del. Grunnforskning er viktig.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: