Søndag 9.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Raseringen av norsk natur

tirsdag, 22 oktober 2013

Halfdan Carstens

Det foreligger planer om å installere 1 000 vindturbiner i løpet av de neste årene. Utbyggingen av vindkraft er dobbelt ødeleggende for Norge, hevder Halfdan Carstens.

530x352 vindmøllerFoto: Kraftnytt.

Fordi noen – helt feilaktig – innbiller seg at oljealderen er på retur, opplever vi at kyst- og fjell-landskapet her i landet blir nedbygget, sakte med sikkert. Det blir mindre og mindre uberørt natur, samtidig som større og større arealer blir ødelagt basert på subsidiering av en ulønnsom næring.

Vi snakker om vindkraft. Energikilden som noen idealistiske sjeler mener skal erstatte olje og gass. Det vil ikke skje.

Det koster rundt regnet 60 øre per kWh å produsere vindkraft. Vannkraft koster omtrent 20 øre per kWh. Enkel hoderegning forteller altså at vindkraft er tre ganger så dyrt som vannkraft. Pris til forbruker er i dag i overkant av 30 øre per kWh.

Selv uten økonomiutdannelse forstår jeg at vi bør effektivisere og bygge ut vannkraftressursene våre før vi tar i bruk vinden som ressurs. Tall fra NVE viser at vi har et ytterligere potensial på 15 TWh. Til sammenligning er den årlige vannkraftproduksjon i snitt ca. 120 TWh.

Vi har oppunder 450 vindturbiner her i landet, og det er planer om å installere nye 1000 i løpet av få år. Prisen vi må betale er dobbelt ødeleggende: 1) subsidiering, og 2) rasert natur. I 2011 utgjorde vindkraftproduksjonen 1,2 TWh. Mer bør det ikke bli.

Årsaken til denne galskapen finner vi i miljøbevegelsens massive angrep på fossile energiressurser. Den minner oss konstant om at vi må redusere forbruket av olje og gass og øke utnyttelsen av fornybar energi. Politikerne mangler kunnskap og har latt seg forføre av det vedvarende presset, og resultatet er grenseløs subsidiering.  

Motivet er ideelt. Men realitetene er at Norge har store uutnyttede, lønnsomme vannkraftressurser, samt en olje- og gassproduksjon som faktisk bidrar til at verden bruker mindre kull enn det som ville være tilfelle uten ressursene på norsk sokkel. At gass bidrar positivt i klimagassregnskapet, har den økte utnyttelsen av skifergass i USA klart demonstrert.

Vindkraft setter varige spor i landskapet. Vi kan kanskje leve med noen vindmøller på de luftigste områdene, men infrastrukturen som følger med er ødeleggende for naturen. De som protesterer mot monstermaster i fjellet bør definitivt protestere mot et nettverk av veier og kabler i de samme områdene.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: