Fredag 22.1.2021 - Uke 03
logo   144 000 besøkende i 2019

Seismikk versus hval

fredag, 17 august 2012

Rolf Mjelde

Seismikk versus hval

Hvordan seismikk påvirker det marine miljø er et stadig tilbakevendende tema. I dette innlegget gir Rolf Mjelde noen betraktninger angående seismikk versus hval.

 


 

Ingenting i den seriøse forskningen på området tyder på at seismikkskyting er skadelig for marine pattedyr, med mindre disse befinner seg i umiddelbar nærhet av den seismiske kilden.

Til tross for dette lar mange land, for eksempel USA, seg styre av uvitenskapelig synsing basert på følelser og misforstått miljøengasjement. Heldigvis har vi på dette området seriøse myndigheter i Norge.

Det er imidlertid mulig vi gjør en alvorlig feil i selve oppstarten av seismikkskytingen, ved at vi har innført den såkalte ’slow start’ prosedyren. Denne består i at skytingen begynner med kun en luftkanon, den neste startes etter et par minutter, og så videre til full kilderekke er i bruk.

Ideen bak prosedyren er at hvaler i nærheten kan få tid til å komme seg unna når bråket starter, slik at de ikke blir skadet når full kilde igangsettes. Marinbiologer med kompetanse på området mener nå at vi her kanskje begår en tradisjonell overføringsfeil mellom mennesker og dyr; vi tror at andre dyr reagerer på samme måte som oss. Mennesket foretrekker å fjerne seg fra støykilder, men kanskje er det slik at litt bråk pirrer (enkelte) dyrs nysgjerrighet.

I tilfellet med hvaler er det altså mulig at de tiltrekkes av den svake kilden, slik at de befinner seg skadelig nært når hovedsmellen kommer. Men inntil videre følger vi alle vedtatte prosedyrer lojalt.

I amerikanske farvann er det vanskelig å få tillatelse til seismikkskyting på grunn av de uvitenskapelige kravene noen mener skal beskytte marine pattedyr.

I fjor sommer hadde vi en annen opplevelse i forbindelse med et tokt med UiB/HIs Håkon Mosby i fjordene på Øst-Grønland. I en av disse fjordene fikk vi ikke tillatelse til å samle inn seismikk på grunn av konflikt med hvalfangst.

Myndighetene var ikke redd for at seismikkskytingen skulle skade hvalen, men at den skulle ødelegge for fangstfartøyene. Det er befriende at man enkelte steder fortsatt evner å beholde kontakten med naturen.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: