Mandag 12.4.2021 - Uke 15

Stor takk til de som formidler

onsdag, 30 mai 2018

Morten Smelror

Formidlet kunnskap er et kollektivt gode, og vi skylder en stor takk til de som virkelig bidrar til å spre faglig kunnskap ut til alle interesserte, skriver Morten Smelror.

530x353 Morten SmelrorFoto: Halfdan Carstens

Kommunikasjon og formidling er en viktig del av all forskning. Formidlet kunnskap er et kollektivt gode som er til stor nytte for oss alle.

De fleste av oss forskere bruker liten tid på formidling til allmennheten. Vi burde definitivt ha gjort så mye mer.

Derfor skylder vi stor takk til de som virkelig bidrar til å spre faglig kunnskap ut til alle interesserte. Her vil jeg spesielt trekke fram de som har bidratt til Geoforsknings og Aftenpostens formidlingskonkurranse 2018.

Som medlem av juryen har jeg hatt gleden av å sette meg grundig inn i de ti innsendte bidragene. Disse skal vektes med henhold til tydelighet, språk, rettskriving, popularisering og samfunnsrelevans.

Dette er ingen triviell oppgave. Mens de tre første kategoriene er nokså entydige størrelser, vil graden av popularisering kunne oppfattes ganske ulikt blant de som leser innleggene. Samfunnsrelevans kan nok i en viss grad ha sammenheng med hva den enkelte leser oppfatter som mest akutt, eller mest i vinden her og nå.

Alle som formidler har en sak de er opptatt av og brenner for, og et budskap som de vil overbringe til oss lesere. Derfor har alle bidragene sin egen verdi. En verdi som ikke nødvendigvis er målbar.

540x321 BidragsytereÅrets bidragsytere i formidlingskonkurransen

Jeg er helt sikkert at vi også i år får en velfortjent vinner av formidlingskonkurransen. Men i tillegg bør vi alle være med å gi ros til de ni andre som har levert, uavhengig av hvem som måtte stå igjen som konkurransens vinner etter at alle stemmene er sanket inn.

Formidlingsglede smitter. Vi bør alle være med å dele de ti bidragene med venner og bekjente, og oppfordre alle til å videreformidle historiene til sine egne omgangkretser og sine kontakter, nær og fjern.

Slik vil flere få økt innsikt i hva geoforskning handler om, og hvorfor økt geofaglig kunnskap er helt nødvendig for å møte mange sentrale samfunnsutfordringer som ligger foran oss.

Se årets bidrag i formidlingskonkurransen her

Om forfatteren

Morten Smelror

Morten Smelror

Morten Smelror er forsker og tidligere administrerende direktør i NGU.

E-post: Morten.Smelror@ngu.no

 

Kommentarer (1)

  • Halfdan Carstens

    Halfdan Carstens

    04 June 2018 at 12:58 |
    Tiltredes! Men hvorfor er det bare 10 forskere som har sendt bidrag, og hvorfor ser alle ut som om du fortsatt ikke har fylt 30? Hvorfor vil ikke etablerte forskere bidra? Gir det ikke status-poeng å formidle, eller delta i en slik konkurranse? Tør de ikke, i redsel for å ikke vinne, eller tape mot en langt yngre forsker? Hva er den grunnleggende årsaken til at erfarne forskere ikke er med i formidlingskonkurransen?

    Svar

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: