Mandag 12.4.2021 - Uke 15

Styrker Norge som polarnasjon

mandag, 26 juni 2017

Ronny Setså

Norge har nådd et vendepunkt innen polarforskningen. To nye store forskningsprogrammer er på trappene, og senere i år får Norge sitt første isgående forskningsfartøy.

530x353 Kronprins HaakonNorges eneste isgående forskningsfartøy kommer til landet i november i år. Våren 2018 skal det ut på første tokt. Her fra byggeverftet i La Spezia i Italia. Foto: Øystein Mikelborg / Norsk Polarinstitutt

Norge er en polarnasjon, og «nordområdesatsingen» er et mye brukt begrep blant politikere. Landet vår er en av fem randstater rundt et polbasseng som er mer enn fire ganger større enn Middelhavet.

Men til tross for vår geografiske posisjon har vi blitt akterutseilt hva gjelder vitenskapelig aktivitet i nord. Siden Fridtjof Nansens ferd med «Fram» i årene 1893 – 1896 har Norge knapt hatt vitenskapelige ekspedisjoner inn i Polhavet.

Ett hederlig unntak er ekspedisjonen FRAM-2014/2015, som ble ledet av professor emeritus Yngve Kristoffersen.

Men Kristoffersens ekspedisjon kan ha markert en vending for Norge som polarforskningsnasjon. Det siste året har den vitenskapelige aktiviteten og interessen for nordområdene økt markant.

To nye, store forskningsprogrammer er på trappene: GoNorth og Arven etter Nansen. Førstnevnte vil fokusere på geologien og den faste jords fysikk, mens sistnevnte vil gjøre forskning i vannsøylen, begge i området nord for Svalbard.

En annen viktig begivenhet er sjøsettingen av Kronprins Haakon i februar i år – Norges eneste isgående forskningsfartøy.

Skipet har en prislapp på om lag 1,4 milliarder kroner og vil gi norske forskningsmiljøer mer fleksibilitet for å kunne utføre tokt i islagte farvann. Skipet har begrensninger sammenliknet med en «fullblods» isbryter, men kan gå gjennom én meter tykk stålis med en hastighet på tre knop.

Kronprins Haakon er spekket med teknologisk utstyr beregnet for blant annet geologer, biologer og oseanografer.

Skipet vil blant inneha et multistråle ekkolodd som tillater kartlegging av havbunnen ned til 7 000 meters dyp og et eget fjernstyrt, ubemannet fartøy (Ægir ROV) som kan gjøre undersøkelser på opptil 6 000 meters dybde.

Fartøyet er forventet å ankomme Norge i november. I desember skal det døpes, og våren 2018 skal det ut på sitt første tokt.

En ny æra er på trappene.

Om forfatteren

Ronny Setså

Ronny Setså

Ronny Setså er geolog og redaktør for geoforskning.no.

E-post: ronny@geo.as

Kommentarer (1)

  • Dagfinn Karlsen

    Dagfinn Karlsen

    10 January 2018 at 14:23 |
    Forskningsskipet, hvordan blir det å være ombord i litt sjø? Kan tenke meg at det blir noen kraftige smell i grov sjø.

    Svar

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: