Torsdag 13.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Ti år er gått - ti nye kommer

torsdag, 20 desember 2012

Halfdan Carstens

Tiårsperioden for fire geofaglige SFF-sentere er over. Halfdan Carstens håper de tre nåværende sentrene vil bruke GEO og geoforskning.no for å aktivt formidle kunnskapen de tilegner seg.

530x293 forholtfjelletDen norske fjellkjeden, med sine eldgamle røtter fra prekambrium og paleozoikum, har hatt en bred plass i flere av de geologiske forskningsmiljøene som de siste ti årene har vært begunstiget med et Senter for Fremragende Forskning. Foto: Wikimedia Commons

For ti år siden ble fire norske geomiljøer tildelt status og midler for å opprette hvert sitt Senter for Fremragende Forskning (SFF). Nå er det ugjenkallelig slutt. Physics of Geological Processes (PGP), International Centre for Geohazards (ICG), Bjerknessenteret og Center for Integrated Petroleum Research (CIPR) må alle finne andre finansieringskilder for å fortsette det arbeidet de har begynt på.

På Norsk Geologisk Forenings Vinterkonferanse i januar neste år vil alle disse sentrene presentere den forskningen de har utført. De vil alle sammen også bli presentert på geoforskningens eget nettsted: geoforskning.no. De fire lederne har blitt spurt om å fortelle om de viktigste resultatene de har oppnådd.

Opp av asken stiger to nye sentre. Ved Norges forskningsråds tildeling i november ble to norske geomiljøer begunstiget med den prestisjetunge statusen (se side 36). Centre for Earth Evolution and Dynamics (CEED) ved Universitetet i Oslo skal ledes av professor Trond Helge Torsvik, mens Centre for Arctic Gas Hydrate, Environment and Climate (CAGE) får professor Jürgen Mienert som sjef.

Vi må imidlertid ikke glemme Centre for Geobiology som fikk SFF-status for fem år siden og nå er halvveis i sin periode. Professor Rolf Birger Pedersen leder et forskningsmiljø som binder sammen to naturfag som langt på vei har levd sine selvstendige liv opp gjennom historien. (Charles Darwin får ha oss unnskyldt).

Norsk geoforskning har nå tre markante spydspisser. Nå håper vi at de vil forankre tanker og forskningsresultater i det brede, nasjonale geomiljøet ved aktivt å formidle kunnskap gjennom både geoforskning.no og GEO.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: