Fredag 7.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Tiden som forsvant

fredag, 21 juni 2013

Halfdan Carstens

Vi har fått en oppdatert geologisk tidsskala, og dermed er fjorårets GTS2012 allerede foreldet. Halfdan Carstens blogger.

530x397 fiskeleretGrensen mellom kritt (maastricht) og paleogen (dan) går ved 66,0 millioner år. Disse navnene er nå godkjent av Norsk Stratigrafisk Komite. Bildet er fra Stevns Klint i Danmark hvor Fiskeleret markerer grensen mellom de to periodene kritt og paleogen. Fiskeleret og betydningen av dette er omtalt i GEO 04/2012 («Leirsteinslaget som løste gåten»). Foto: Halfdan Carstens

Det er nye tider. Nok en gang. Det er bare ett år siden forrige gang.

Inntil nylig var det fjorårets GTS2012 som gjaldt («Geological Time Scale»). Nå har vi i stedet fått GTS2013. Utgiver er Norsk Stratigrafisk Komite (NSK), og både de nye tidsgrensene (i millioner år) og de nye, norske navnene er godkjent av Den internasjonale stratigrafiske kommisjon (ICS; International Commission on Stratigraphy). Tilsvarende foreligger nasjonale navnene også på kinesisk, spansk, portugisisk, baskisk, fransk og japansk.

De fleste av oss er ikke opptatt av om en geologisk grense flyttes litt opp eller ned på den geologiske tidsskalaen. Derfor er det ingen grunn til å engste seg. Men det må være lov å undre seg over at det bare tok ett år før det vi trodde var en blitt en ny standard, og som skulle være referansen i mange år fremover, allerede var foreldet. Noen i det stratigrafiske miljøet burde snakke mer sammen. NSK burde forklare oss hva som har skjedd. Om ikke av annen grunn enn at vi kan lære av andres feil.

Det positive er at vi nå endelig har godkjente, norske navn på aldre, epoker, perioder og æraer. Vi trenger ikke lenger være i tvil om vi skal skrive paleocen, paleocene eller paleosen. Fasiten går frem av tabellen på neste side.

Til slutt et hjertesukk: Flere geologer, spesielt i akademiske kretser, burde lære at vi på norsk (til forskjell fra for eksempel engelsk) skriver geologiske tidsenheter med liten forbokstav når de opptrer inne i en setning.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: