Onsdag 26.2.2020 - Uke 09
logo   144 000 besøkende i 2019

Tidlig-, mellom- og sen-

torsdag, 14 november 2013

Ellen Sigmond

Ellen Sigmond mener formidling av geologisk kunnskap blir lettere om de geologiske periodene deles inn i forståelige underavdelinger.

200 Tertiær

Det er viktig at geologisk kunnskap når ut til flest mulig, særlig til dem som har bruk for faget i sitt arbeid. Vi må derfor prøve å bruke et språk som folk forstår.

Hvis vi sier at en bergart er fra chanxing-tiden, oppfatter nesten ingen hva vi snakker om. Sier vi at bergarten er fra senperm, vil flere forstå hva vi mener.

Når det gjelder kritt, jura, trias, devon, ordovicium, proterozoikum og arkeikum er disse i ISC-tidsskalaen delt inn i tidlig, evt. Mellom, og sen, dette er bra.

Når det gjelder de andre enhetene, kvartær, tertiær, perm, karbon, silur og kambrium, burde det være en enkel sak for ISC å fastsette hvordan oppdelingen i underenheter bør være. I Norsk geologisk ordbok har vi plassert hver underenhet inn i rekken av kjente, almene betegnelser, for eksempel er ”hirnant” beskrevet som et tidsrom i senordovicium, noe som gjør formidling lettere.

ISC anmodes om å dele kvartær, tertiær, perm, karbon, silur og kambrium i to eller tre underavdelinger som hver gis betegnelsene tidlig-, evt. mellom-, og sen-.

Dette vil gjøre formidling av geologisk kunnskap enklere, samtidig som den er korrekt.

Om forfatteren

Ellen Sigmond

Ellen Sigmond

Ellen Sigmond er ansatt ved Norges geologiske undersøkelse og hovedforfatter bak Norsk geologisk ordbok.

E-post: Ellen.Sigmond@ngu.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: