Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Ukonvensjonelle ressurser

torsdag, 26 april 2012

Rolf Mjelde

Ukonvensjonelle ressurser

Ukonvensjonelle olje- og gassressurser er ikke lenger ukonvensjonelle. Rolf Mjelde forklarer.

Bildetekst: Ukonvensjonell olje i Canada – ikke lenger så ukonvensjonell.

I GEOExPro, vol. 9, no. 2, 2012 argumenteres det for at fremskritt innen utvinning av såkalte ukonvensjonelle olje- og gassressurser; skifergass, oljesand, oppsprukket basement etc, nå er kommet så langt at vi bør slutte å bruke betegnelsen ’ukonvensjonell’. Som et bevis på fremskrittet kan vi bruke USA, som nå er blitt verdens største gassprodusent takket være utvinning av skifergass.

Miljøvernorganisasjoner har sikkert rett i at ’ukonvensjonell’ utvinning er mer skadelig for miljøet enn konvensjonell utvinning, men det at Statoil, verdens mest miljøvennlige oljeselskap, er med på eventyret, skal vi være takknemlige for. Det sikrer både miljøet og den norske velferdsstaten.

I stedet for å gi Statoil den ros selskapet fortjener, får de stort sett pepper her hjemme. Arbeiderpartiets fylkeslag i Akershus vedtok nylig at «utvinningen av oljesand i Canada skal avsluttes umiddelbart» og at «Norge eller norske bedrifter ikke skal være innblandet i oljesandutvinningen andre steder i verden». Vedtaket støttes av 12 av Arbeiderpartiets 32 stortingsrepresentanter.

Også Den norske kirke kaster seg inn i hylekoret. Samisk kirkeråd og Mellomkirkelig råd, med bred kompetanse innen oljeutvinning fra oljeberget, har signert et opprop om å trekke Statoil ut av prosjektet i Canada. Den norske kirke, som eier Statoil-aksjer for 14 millioner kroner, truer med at Kirkens investeringsselskap vil selge sine aksjer i Statoil dersom ikke selskapet snur i oljesandsaken. Kanskje kirken i all beskjedenhet burde ta de norske skattebetalerne med på råd i denne saken? Det er tross alt vi som har bidratt med alle midlene som finnes i Kirkens investeringsselskap.

Nok en gang kan vi konstatere at det er typisk norsk å melde seg ut av verden.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: