Fredag 7.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Yrkesforbud – stygg sak!

mandag, 25 mai 2015

Halfdan Carstens

Hans Borge fikk bare fire år som instituttleder i Stavanger. Det er nærliggende å tro at hans uttalte klimaskepsis er årsaken til at åremålet ikke ble forlenget, mener Halfdan Carstens.

530x452 Hans Borge«Dr Stockmann». Fikk Hans Borge sparken? Mange mener det. Årsaken er at han er såkalt «klimaskeptiker» - og ikke legger skjul på det. For det er farlig å tale «den kompakte majoritet» midt i mot. Slik Henrik Ibsen skrev i skuespillet En folkefiende (1882). Foto: Halfdan Carstens

Hans Borge, instituttleder ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger, fikk ikke forlenget sitt åremål som går ut i august. Universitetsstyret valgte å prioritere den andre kandidaten som hadde søkt på stillingen.

Vi er ikke i stand til å vurdere de faglige kvalifikasjonene til de to kandidatene. Men Borge var godt kvalifisert for fire år siden, og det skulle være hevet over tvil at han har gjort en god jobb i de snart fire årene han har ledet instituttet.

Hvis ikke, skylder universitetsledelsen å fortelle oss på hvilken måte han sviktet. Det bør derfor være svært tungtveiende grunner for ikke å gi ham et nytt åremål.

Vi finner ingen slike grunner på områder der instituttlederen kan måles. Han har fått orden på økonomien, og han har hevet det faglige nivået. Dessuten har han vist evne til å tenke nytt og fremtidsrettet.

Det har heller aldri vært fremført alvorlige klager (utover den kritikk alle ledere på dette nivået normalt får av sine medarbeidere) på den måten han har utført jobben. Han har heller ikke forsynt seg av kassen eller forgrepet seg på ansatte eller studenter.

Men – Hans Borge har gjort én stor feil. Han har talt FNs klimapanel midt imot. Mange ganger. Og det gjør man ikke ustraffet i et land der engasjementet for å «redde Jordens klima» antar religiøs karakter.

Avvisningen av Borge minner derfor sterkt om yrkesforbud (Berufsverbot). Dette er svært alvorlig i et demokratisk samfunn som det norske.

Universitetsstyret i Stavanger har gjort en grov feil. Det skylder sine ansatte, studenter og samfunnet for øvrig en forklaring på hva som har skjedd.

Det får vi ikke. Fordi universitetet skjuler seg bak «taushetsplikten».

LES OGSÅ: Instituttleder fikk ikke fornyet åremål

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Kommentarer (3)

 • Roald J. Larsen

  Roald J. Larsen

  29 May 2015 at 18:05 |
  Det er dessverre liten tvil om årsaken til at han ikke fikk fornyet tillit. Alt peker på hans klimarealisme, slik faktabasert tilnærming er åpenbart ikke tillatt.

  Svar

 • Erik bye

  Erik bye

  31 May 2015 at 12:29 |
  Enig med deg Larsen. Dette yrkes- og meningsforbudet gjennomsyrer hele samfunnet vårt i dag. I skoleverket (US og VGS) vil Utdanningsforbundet ha slutt på at elevene er klimaskeptiske. De har å mene det samme som det offisielle Norge, det som IPCC mener og skremmer med. Den 4. statsmakt har abdisert. Var det ikke den svenske ministeren som mente at Norge var den siste kommuniststat? Naturen går sin gang, klimaet blir i all hovedsak styrt av sola. Hva "vi" sier er totalt uvesentlig. Det eneste problemet er at alarmistene er villige til å bruke milliarder av dollar på å menneskeforme vårt naturlige klima!

  Svar

 • Johan Andersen

  Johan Andersen

  05 June 2015 at 14:08 |
  Skremmende å se hvordan klimaalarmistene demoniserer anderledestenkende. Antropogen CO2 er to størrelsesordner mindre enn det naturlige CO2-kretsløpet. Men det velger alarmisteneå se totalt bort ifra. Klima-alarmisme er vår nye statsreligion, og politikere og presse er det nye presteskapet.

  Svar

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: