Mandag 25.10.2021 - Uke 43

Samarbeidspartnere

Ansatte ved forskningssenteret CAGE har tatt initiativ til å formidle forskningen sin til et bredere publikum gjennom en interaktiv utstilling og nettside.


530x331 KartDet interaktive kartet på nettsiden lar oss følge isdekkets utbredelse, havnivå, og temperatur gjennom 30 000 år. Isdekkets volum var på sitt maksimale for om lag 22 700 år siden. Kartografi/illustrasjon: ICEMAP

- ICEMAP illustrerer på et fantastisk vis det arbeidet vi gjør innen klima- og isforskning her ved UiT og CAGE slik at det når et bredere publikum, forteller Alun Hubbard, professor i glasiologi ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved UiT Norges arktiske universitet.

Sammen med prosjektleder Maja Sojtaric og forsker Henry Patton, har Hubbard skapt en interaktiv presentasjon som representerer siste viten og modelleringer av det eurasiske isdekket som lå over vår del av verden for ca. 35 000 til 8 000 år siden.

Denne kunnskapen er tilgjengeliggjort både via en nettside (icemap.no) og som en utstilling ved Nordnorsk vitensenter i Tromsø.

530x269 ProsjektdeltakereICEMAP er utviklet av Henry Patton, Maja Sojtaric og Alun Hubbard, alle tilknyttet CAGE. Foto: ICEMAP

- Det er den unge generasjonen vi nå henvender oss til som i en ikke så fjern fremtid vil måtte ta på seg ansvaret for å håndtere de store miljø- og samfunnsutfordringer som er i horisonten på grunn av klimaendringer og global havnivåøkning, fortsetter Hubbard.

- Den siste istiden er en fascinerende fortelling om naturlige klimaendringer fordi den overlapper med menneskenes inntog i Europa. Vi ville fortelle hvor stor påvirkning dette enorme isdekket hadde på miljøet og etter hvert menneskene, sier Sojtaric.

Hun påpeker at situasjonen i dag på mange måter er motsatt – nå er det menneskene som påvirker isdekkene på grunn av klimaendringer.

- Vi håper å få folk til å reflektere over vår egen påvirkning på miljøet vi lever i.

Basert på modellering

Forskerne ved CAGE har de seneste årene lagt mye innsats ned i å forstå utbredelsen og bevegelsene til isdekket under den siste istiden. Sentralt i dette arbeidet står bruken av modeller.

- Modellsimuleringer gir oss en verdifull kontekst for og innsikt i hvordan ismassene kan ha utviklet seg, særlig i områder der geologisk data er mangelfull, forteller Patton, som har utviklet kartet som kan utforskes i ICEMAP.

Modellene gir også innsikt i hvordan isdekket har påvirket havområder og landmasser, også områder langt bortenfor iskanten.

For eksempel gir de mer informasjon om hvordan havnivåendringer og deformering har påvirket europeiske kystlinjer på relativt kort tid, hvordan elvesystemer oppdemmet av is skapte store glasiale innsjøer og hvordan klimamønstre over hele Eurasia ble betydelig endret av isen.

- Den interaktive simuleringen vil jevnlig bli oppdatert med nye data etter hvert som modelleringsarbeidet vårt skrider frem. Det vil snart også inkludere rekonstruksjoner av Grønlandsisen og de nordamerikanske isdekkene, opplyser Patton.

530x293 MetanICEMAP forteller også hvordan undersjøiske gassforekomster ble påvirket av isdekkets tilbaketrekning mot slutten av istiden. Denne tematikken er et av fokusområdene for CAGE. Illustrasjon: ICEMAP

For barn i alle aldre

Ifølge de tre prosjektdeltakerne er målgruppa nysgjerrige barn i alle aldre. For å gjøre fortellingen mer levende, har de skapt den fiktive karakteren Lenny Lemen. På nettsiden kan man følge Lenny på sin reise gjennom istiden, og også ved utstillingen dukker han opp og forteller om sine opplevelser.

ICEMAP holder flere lag med informasjon og er dermed tilpasset enkeltbrukerens nivå.

- Samarbeidet med Nordnorsk vitensenter har medført at vi har laget presentasjonen i henhold til læreplaner i norsk skole, men også forskere kan ha glede av materialet, forklarer Sojtaric.

Som en interaktiv opplevelse, tilbyr nettsidene videografikk av isdekkeutviklingen, og brukerne kan interagere med en simulering som har mye mer detaljert informasjon om havnivå, kystlinjer, istykkelse og isstrømmer.

Installasjonen på Nordnorsk vitensenter er en del av senterets store utstilling om vær og klima.

Ved hjelp av en berøringsflate som skifter temperatur etter hvert som klimaet i historien blir kaldere eller varmere, kan de besøkende bokstavelig talt oppleve de klimatiske endringene «hands on». Målere viser hvordan temperatur, havnivå og isdekkets helse endret seg over tid.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: