Dagens topografi i Sør-Norge kan skyldes heving i flere omganger og erosjon kontrollert av rifting og lokal forkastningsaktivitet.
Skrevet av Karen C. Johannessen1, Fabian Kohlmann1, Anna K. Ksienzyk1, István Dunkl2 og Joachim Jacobs1
1Institutt for geovitenskap, UiB, 2Geoscience Center, University of Göttingen
Skjematisk fremstilling av sammenheng mellom forkastningsaktivitet, erosjon og apatitt fisjonssporaldre. De yngste fisjonssporaldrene kommer fra liggen til Hardangerfjordskjærsonen i indre Hardanger. Brå endringer i alder over korte distanser kan tilskrives lokal heving og variasjoner i denudasjonshastighet grunnet forskyvning langs forkastninger. Den grå, stiplede linjen på kartet indikerer plasseringen til Hardangerfjordskjærsonen.
Opprinnelsen til topografien i Sør-Norge er omstridt og har vært et sentralt diskusjonstema både nasjonalt og internasjonalt de siste årene.
I stridens kjerne ligger spørsmålet om hvorvidt dagens landskap representerer erodert kaledonsk topografi eller snarere er et resultat av landheving i paleogen og neogen.
Sør-Norge mangler et sedimentært arkiv fra de siste 300 millioner år, og tolkningen av mesozoisk og kenozoisk landhevingshistorie har i stor grad vært basert på sedimenter avsatt i havet.
Vertikale skorpebevegelser og denudasjon kan estimeres direkte ved å studere avkjøling av grunnfjellet ved hjelp av lav-temperatur termokronologiske teknikker.
I denne studien har vi tatt i bruk fisjonssporanalyse og (U-Th)/He datering av apatitt fra vertikalprofiler for å undersøke avkjølingshistorien til indre deler av Nordsjømarginen i Eidfjord-området lengst øst i Hardangerfjorden.
Distribusjonen av termokronologiske aldre, samt temperaturmodeller basert på alders- og sporlengdeparametere, indikerer lokale variasjoner i avkjølingshastighet, både innad i vertikalprofiler og på tvers av Hardangerfjorden.
Dette tolkes som et resultat av differensiell denudasjon (landnedslitning) som følge av forskyvning langs småskala forkastninger med spranghøyde på 500 – 1 000 meter. Ulike kenozoiske temperaturhistorier for tilgrensende strukturelle blokker avdekker forkastningsaktivitet i løpet av de siste 60 millioner år.
Vedvarende tektonisk aktivitet og hurtig denudasjon av Hardangervidda gjennom kenozoikum synes uforenlig med bevaring av landskapselementer siden paleogen tid.
Det foreslås i stedet at dagens topografi er et resultat av periodisk heving og erosjon kontrollert av regionale rift-relaterte bevegelser og lokal forkastningsaktivitet.
Populært om norsk geoforskning
Norwegian Journal of Geology (NJG) utgis av Norsk Geologisk Forening og kom i november ut med sin første utgave for 2014. NJG er gratis tilgjengelig på nett: http://www.geologi.no/njg/
Vi har bedt forfatterne om å skrive et sammendrag av sine artikler på norsk. De blir alle sammen presentert på geoforskning.no. To av dem ble også presentert i GEO 07.
Hensikten er at ideene og den nye kunnskapen i artiklene skal få et bredere nedslagsfelt enn det som det vitenskapelige tidsskriftet gir.
Trond Slagstad, redaktør NJG |