Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Norges forskningsråd deler ut 1,3 milliarder til forskningsutstyr. Geomiljøene ved Universitetet i Bergen kan glede seg over to store tildelinger.


530x352 LAquliaDet nye forskningsprosjektet EPOS vil samle data om jordobservasjoner, deriblant jordskjelv fra stasjoner over hele Europa. Det kan gi bedre forståelse for naturkatastrofer og raskere respons fra myndighetene når de inntreffer. Her fra den italienske landsbyen L’ Aqulia som ble rammet av et jordskjelv i 2009. Foto: Riccardo Civico (distributed via imaggeo.egu.eu)

25. juni kunne Norges forskningsråd (NFR) meddele at 29 forskningsprosjekter vil bli tildelt totalt 1,3 milliarder kroner øremerket infrastruktur.

Formålet med NFRs satsing på forskningsinfrastruktur er at norske forskningsmiljøer og næringsliv skal ha tilgang til relevant og oppdatert infrastruktur for å understøtte og fremme kvalitet i forskningen.

45 millioner til forskning på jordskjelv

160 atakan 0Ett av de geofaglige prosjektene som ble tildelt midler i denne runden var European Plate Observing System (EPOS). Beløpet er på 45 millioner kroner.

EPOS skal samle data om jordobservasjoner som jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier fra forskere over hele Europa, og hele 46 partnerinstitusjoner i 25 land er involvert.

Professor Kuvvet Atakan. Foto: UiB

Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen har vært involvert i planleggingen siden 2009, med professor Kuvvet Atakan i spissen.

- Å samle disse observasjonene er veldig ambisiøst, men fordelen er at vi ikke skal bygge noe nytt. Det er allerede gjort investeringer på opp mot 500 millioner euro, og ved å koble dem sammen gir det en fantastisk mulighet for forskere til å gjøre analyser som ikke har vært mulig tidligere, uttalte Atakan i en artikkel på Institutt for geovitenskap sine nettsider i mai i år.

EPOS fikk også nylig over 18 millioner euro i støtte fra EUs Horisont 2020-program.

Atakan mener at prosjektet kan bidra til bedre forståelse for slike naturkatastrofer, og at myndigheter kan reagere raskere når de oppstår.

Prosjektet starter i år. Norske deltakere er, foruten UiB, NORSAR, Statens kartverk, Norges geologiske undersøkelse, UiO og Christian Michelsen Research.

16 millioner til tverrfaglig klimaforskning

160 ulysses2014Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret ble tildelt 16,6 millioner kroner til å bygge opp et nytt laboratorium.

Prosjektet heter Facility for advanced isotopic research and monitoring of weather, climate and biogeochemical cycling (FARLAB), og åpner for ny og avansert forskning på stabile isotoper.

Professor Ulysses Ninnemann. Foto: Bjerknessenteret / UiB

Det er professor Ulysses Ninnemann ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret som leder oppbyggingen av det nye laboratoriet.

- Investeringen gir oss mulighet til å bane ny vei i forskningen. Det sikrer Norges posisjon helt i front av en rekke forskningsområder innen klima, vær og biogeokjemiske kretsløp, fremholdt Ninnemann i en artikkel på Bjerknessenterets nettsider.

Forskerne vil kunne måle isotoper i så godt som alle materialer, deriblant vann i form av regn, sjøvann og vanndamp, og i karbonater fra fossile skjell, dryppsteiner, undersjøiske dyphavspiper, samt i organiske molekyler og gasser fra hydrotermiske systemer.

Det nye utstyret kan også lett transporteres, og kan dermed tas med på skip eller i fly for målinger i felt.

Se alle forskningsprosjektene som ble tildelt midler på Forskningsrådets nettsider

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: