Fredag 29.5.2020 - Uke 22
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Visste du at Hardangervidda en gang var eksponert i tropiske strøk, druknet av havet og involvert i fjellkjededannelse? 


530x435 fig1Den geologiske utviklingshistorien for Hardangervidda 750-400 millioner år siden. Foto/illustrasjon: Karoline Øvretveit

Blant frisk fjelluft, Hardangerjøkulen og et vakkert landskap på Hardangervidda finner man en eksponert overgangssone mellom prekambrisk grunnfjell og overliggende kambriske bergarter- en sone nærmere kjent som det subkambriske peneplanet.

Dette er en urgammel forvitringsflate som inneholder en rekke informasjon om den geologiske utviklingen til området fra 750 millioner år siden og frem til i dag.

Studier av det subkambriske peneplanet og geologien på Hardangervidda er begrenset og har i liten grad blitt studert siden geologene Kjerulf, Brøgger, og Goldschmidt utførte omfattende kartlegging til fots på midten av 1800-tallet og tidlig 1900-tallet.

Det var akkurat i disse fotsporene jeg også skulle gå for å samle inn geologisk informasjon i og rundt det subkambriske peneplanet på Hardangervidda. Min oppgave gikk ut på å sette sammen den geologiske utviklingshistorien for området.

Ut i fra mine observasjoner og forståelse kan man forenkle den geologiske utviklingshistorien til Hardangervidda til en tegneseriespalte (se figuren over).

Karoline Øvretveit, tidligere masterstudent ved UiB, ga leserne et innblikk i Hardangerviddas geologiske historie basert på egne undersøkelser.

Artikkelen var et bidrag til fjorårets formidlingskonkurranse.

Les hele bidraget hennes her

Vil du fortelle om din forskning? Les mer om konkurransen her

Siste frist for innsending av bidrag er 30. april 2019.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

Våre stillingssider

På denne siden finner du ledige stillinger knyttet til geofaglig forskning og utdanning.

Hold deg oppdatert på nye utlysninger ved å melde deg på vårt nyhetsbrev.

Hver måned besøker ca. 1 500 studenter, stipendiater, erfarne geovitere og andre interesserte denne siden for å utforske fremtidige karrieremuligheter.

Vil du lyse ut en stilling på denne siden?

Se vår brosjyre eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: