Tirsdag 30.11.2021 - Uke 48

Krafla

Tidligere direktør for den britiske geologiske undersøkelsen John Ludden slår et slag for at geovitere skal heve blikket og tenke mer ambisiøst på hvordan geovitere kan bidra i samfunnet.

250x166 Norgei3D

Norge har høyest jordskjelvaktivitet i Nord-Europa, og olje- og gassterminaler, rørledninger og kraftverksdammer er spesielt utsatt, hevder NGU-forskerne Odleiv Olesen og Lars Olsen.

250x166 Kola

Det superdype borehullet på Kola-halvøya ble etter sigende boret for å lete etter nikkel, skriver Arne Bjørlykke, som selv fikk anledning til å besøke Kola på slutten av 1980-tallet.

250x166 seismikk1

Dyptgående seismiske data kan være uvurderlige for å bedre forstå jordskorpen under oss og hvilke prosesser som har påvirket geologien vi ser på overflaten. NGU har diskutert nødvendigheten av et slikt prosjekt for Norge.

250x166 Gjerdrum dronefoto

Tre NTNU-professorer skriver i en kronikk at vi må utdanne flere fagfolk og øke antall geofaglige stillinger i kommunene for å unngå katastrofer slik som skredet i Gjerdrum.

250x166 Gass

MENING Boringer i Adventdalen påviste gassforekomster som i teorien kan brukes til å forsyne Longyearbyen og de øvrige bosetninger på Svalbard med kortreist energi som har en nær 50 prosent lavere CO2-avtrykk enn kull.

250x166 Bilde2

MENING Morgondagens geovitarar må vere tilpassingsdyktige, ha spisskompetanse på digitale verktøy, kunne programmere, vere prosjektleiar og kunne både skrive og formidle. Alt dette for å møte dei endringane vi no ser innanfor energisektoren, klima, geofarar, miljøgeologi og handsaminga av geologiske ressursar.

250x166 Misund

MENING Ekstremværet tærer på alt av bygninger, maskiner og installasjoner. Dersom ikke Trollstasjonen moderniseres, frykter vi aktiviteten i Antarktis må reduseres, skriver direktør i Norsk Polarinstitutt Ole Arve Misund.

250x166 Grunnvann

VITEN Økt bruk av grunnvann til ulike formål tærer på ferskvannsøkosystemene.

250x166 Iskanten

MENING Det er forstemmende at en professor ikke klarer å skille mellom det vi vet og det vi antar, eller velger å tro.

250x166 Pedersen

MENING NTNU har aldri gjort nye funn av mineralforekomster i norske havområder, skriver UiB-professor Rolf Birger Pedersen i et innlegg på forskning.no.

250x166 Knut BjÃrlykke Foto Ronny SetsÃ

MENING Lærer norske geofagstudenter det de trenger å lære, eller det professorene interesserer seg for og forsker på, spør Knut Bjørlykke.

250x166 DSC03784

MENING Det er avgjørende at kommende generasjoner av geologer får rikelig med erfaring i felt gjennom studietiden, skriver NGU-forsker Morten Smelror.

250x166 MGP3

MENING UiO ofrer en generasjon forskere ut fra hensynet til politisk korrekthet, skriver geologiprofessor Tom Andersen.

250x166 fig3

MENING Svein Eggen belyser dilemmaene og utfordringene som ligger i skjæringspunktet mellom de siste rapportene fra Det internasjonale energibyrået og FNs klimapanel.

Les mer

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: