Mandag 25.10.2021 - Uke 43

Dyptgående seismiske data kan være uvurderlige for å bedre forstå jordskorpen under oss og hvilke prosesser som har påvirket geologien vi ser på overflaten. NGU har diskutert nødvendigheten av et slikt prosjekt for Norge.


530x403 seismikk1Feltarbeid i Finnmark i forbindelse med NGUs MINN-program, utført av UiB med assistanse fra NGU. Foto: Jomar Gellein, NGU

«Når skal Norges geologiske undersøkelse (NGU) og NORSAR gjennomføre et dypseismikkprogram på land i Norge?» spør NGUs tidligere direktør Arne Bjørlykke i et nylig publisert innlegg i geoforskning.no.

Spørsmålet kommer etter en omtale av naturlig hydrogengass som energikilde, og det faktum av at det er gjort lite forskning blant annet på hvor store forekomster som kan finnes i dypet.

Uansett om vi snakker om hydrogengass eller for eksempel dyp geotermisk energi, har Bjørlykke et viktig poeng, nemlig at Norge har svært lite dyptgående seismiske data.

Det er nok å ta en titt over grensen og sammenligne oss med våre naboland Sverige og Finland.

Dype data avbilder tektoniske strukturer som storskalaforkastninger og bergartsgrenser mellom blant annet prekambrisk grunnfjell og kaledoniske skyvedekker.

Slik kunnskap kan gi oss mye ny og detaljert informasjon om hvordan skorpen ble dannet, og hvilke prosesser som senere har påvirket geologien vi i dag ser på overflaten.

Dermed kan den bidra til en bedre forståelse om potensial for både hydrogen, geotermisk energi og mineralforekomster i Norge. I tillegg får vi innsikt i mulige svakhetssoner i skorpen som er, eller kan være, utsatt for jordskjelv.

530x397 seismikkFoto: Jomar Gellein, NGU

Vi ved NGU har lenge diskutert nødvendigheten av et slikt prosjekt, og det finnes faktisk et miljø i Norge som kan gjennomføre dette.

Et samarbeid om et felles prosjekt mellom NGU, NORSAR, UiB, UiO og NTNU vil ha stor nytteverdi for både samfunnet, akademia og industrien. Vi håper vi kan realisere disse planene.

Vi kan for ordens skyld nevne at UiB, med assistanse fra NGU, allerede har utført dypseismiske testprofiler i flere områder; Stjørdal-Storlien, Andøya, Finnmarksvidda og Sennalandet. Profilene har gitt ny og nyttig informasjon om berggrunnen ned til flere kilometers dyp, av både mesozoisk, kaledonsk og prekambriske alder.

Les mer om seismikkmålingene i Finnmark her

MARCO BRÖNNER, SEKSJONSLEDER GEOFYSIKK, NGU

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: