Mandag 25.10.2021 - Uke 43

Norge har høyest jordskjelvaktivitet i Nord-Europa, og olje- og gassterminaler, rørledninger og kraftverksdammer er spesielt utsatt, hevder NGU-forskerne Odleiv Olesen og Lars Olsen.


530x318 Norgei3DStuoragurra-forkastningen på Finnmarksvidda har vært ansvarlig for et jordskjelv med styrke 7 for mindre enn 600 år siden. Illustrasjon: NGU / Norgei3D.no

Norge rammes til stadighet av små og moderate jordskjelv. De sterkeste skjelvene vi kjenner til er Lurøyskjelvet i Nordland i 1918 og skjelvet på Svalbard i 2008, begge med en styrke på 5,9.

Hvem tar ansvaret om et ødeleggende skjelv rammer Norge, spør forskerne Odleiv Olesen og Lars Olsen i Norges geologiske undersøkelse (NGU) i en kronikk i Dagens Næringsliv.

Kronikkforfatterne påpeker at skjelv med styrker på 5,9 til 6,3 de siste årene har vært tilstrekkelig for å legge italienske renessansebyer i grus.

Ny forskning utført av NGU har vist at vi ikke skal mange århundrer tilbake for å finne jordskjelv med styrke 7 i Norge, nærmere bestemt på Finnmarksvidda.

Den om lag 90 kilometer lange Stuoragurra-forkastningen hever seg syv meter over det ellers flate landskapet på vidda. Det har lenge vært tenkt at forkastningen ble dannet (og at jordskjelvaktivitetene fant sted) kort tid etter istidens slutt.

I kronikken påpeker imidlertid Olesen og Olsen at forkastningen er dannet etappevis, og at det i et segment av forkastningen gikk et skjelv med styrke 7 for mindre enn 600 år siden – etter år 1400.

530x386 OlesenOdleiv Olesen. Foto: Ronny Setså

LES OGSÅ: Overraskende unge skjelv

Kronikkforfatterne forteller videre at NORSAR i perioden 1991 – 2019 har registrert 80 jordskjelv langs Stuoragurra, noe som viser pågående aktivitet i dypet.

Også områdene langs kysten av Nordland og Vestland er utsatt for jordskjelv, og NGU planlegger et større tverrfaglig prosjekt i samarbeid med flere aktører for å studere disse områdene.

Olje- og gassterminaler, rørledninger og kraftverksdammer er spesielt utsatt for rystelser og tsunamier, skriver Olesen og Olsen, og poengterer at det er nødvendig å undersøke om jordskjelv kan inntreffe i nærheten av sårbar infrastruktur.

530x457 OlsenLars Olsen gjør feltarbeid langs Stuoragurra-forkastningen. Foto: John Dehls, NGU

Også faren for sekundære hendelser som jord- og fjellskred må vurderes, og kronikkforfatterne viser til jordskjelvutløste fjellskred og undersjøiske ras i Alaska og i Canada.

I Norge har blant annet forskere ved Universitetet i Bergen, inkludert seismolog Mathilde Sørensen, gjort undersøkelser rundt hvorvidt historiske skjelv i Norge har utløst skredhendelser.

Les mer her:

Bekrefter norsk kjempeskjelv

Kan utløse skred

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: