Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Tom Segalstad påstår feilaktig at han er den eneste akademisk fast ansatte innenfor stabil-isotop geokjemi i Norge, skriver Eystein Jansen.


530x353 GMSlabLaboratorium for geologisk massespektrometri ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen. Foto: GMS lab UiB

Tom Victor Segalstad forsøker på Geoforskning.no 8. juni å imøtegå Hellevang og Aagaards betimelige gjennomgang av sammenhengene i karbonkretsløpet. Hellevang og Aagaard vil sikkert svare godt på det faglige.

Mitt anliggende her er at Segalstad sin beskrivelse av fagmiljøet i isotopgeokjemi er like mangelfull som hans vurderinger av karbonkretsløpet og utvekslingen av CO2 mellom hav og atmosfære.

Siden Geoforskning.no presumptivt leses av det norske geofaglige miljøet, er det på plass med en korreksjon.

Segalstad påstår feilaktig at han er den eneste akademisk fast ansatte innenfor stabil isotop-geokjemi i Norge.

Nå er det imidlertid slik at undertegnede ble ansatt som leder for det nasjonale laboratoriet for geologisk massespektrometri av lette stabile isotoper (GMS-lab) ved daværende Geologisk Institutt ved Universitetet i Bergen (UiB) i 1983, i fast stilling som førsteamanuensis i 1985 og professor samme sted fra 1990.

I 2002 ble staben ved laboratoriet ytterligere styrket med professor Ulysses Ninnemann, som da overtok som leder. Ninnemann har bakgrunn fra Scripps Institution of Oceanography, Univ. California og Lamont Doherty Earth Observatory ved Columbia University i USA.

I år er staben ytterligere styrket ved Dr. Nele Meckler som setter opp den nye clumped isotope-metodikken ved laboratoriet. Meckler kommer fra ETH og Caltech med et ERC Starting Grant.

Med andre ord er det tre akademisk ansatte innenfor stabil isotop-geokjemi ved GMS-laben ved UiB. Et laboratorium som har drevet analyser av stabile isotoper i mer enn 20 år.

Laboratoriet besitter fem massespektrometre, nyter stor internasjonal anerkjennelse, og er blant annet brukt av massespektrometerprodusenten Thermo Instruments som uttestingslaboratorium for særlig krevende anvendelser.

Laboratoriet har produsert data til minst 15 doktorgrader og en lang rekke mastergrader ved UiB, en rekke doktorgrader ved andre norske universiteter, og bidratt med målinger til flere hundre vitenskapelige artikler.

Laboratoriet var også sentralt ved etableringen av Bjerknessenteret som et Senter for fremragende forskning (SFF) finansiert av Forskningsrådet.

Nå er jo Bergen utenfor Ring 3, og Segalstad kan kanskje mene at landets grenser slutter der, selv om landets statsminister kommer fra samme by som UiB?

Men Segalstad burde jo vite bedre, i og med at hans egne forsøk på å etablere prepareringsutstyr ved Universitetet i Oslo for stabile isotoper fra silikater var en del av Forskningsrådets samlede satsning på isotopgeokjemi i 1983, og som plasserte det nasjonale laboratoriet for stabile isotoper ved UiB.

Kanskje Segalstad har fortrengt alt dette? Den interesserte leser kan nok ha nytte av å sammenligne resultatene fra GMS-laboratoriet i form av isotopbaserte prosjekter, doktorgrader og publikasjoner med det som måtte være publisert på fagfeltet av Segalstad.

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: