Lørdag 26.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x312 hendersonCharles Henderson og hans kollegaer undersøker perm-triasgrensen i sedimentære bergarter i Shangsi i Kina. Foto: Charles Henderson

En studie som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Science har gitt oss mer informasjon om hvor raskt perm-trias-utslettelsen for vel 250 millioner år siden skjedde.

Bak studiet står forskere fra Kina og Canada. Ved å studere fossilholdige sedimentære bergarter i Kina og Tibet, har de klart fastslå at masseutryddelsen varte i under 200 000 år og toppet seg for 252,28 millioner år siden.

- Dette studiet har virkelig vært med på å «pushe» grensene for hvor nøyaktige dateringer vi kan gjøre, kommenterer seniorforsker Henrik Svensen ved Physics of Geological Processes (PGP). Med denne type dateringer og syklostratigrafi har vi fått masse ny kunnskap om hvordan jordens store kriser har utfoldet seg.

Den store døden

Overgangen mellom perm og trias representerer den største masseutryddelsen som har forekommet på jorda. Omtrent 95 prosent av alt liv i havet og 70 prosent av liv på land forsvant. Den er også kjent som «Den store døden» og skjedde da alle kontinentene var samlet i et superkontinent, Pangea. Forskerne påpeker også at livet i havet og på land døde ut på omtrent samme tid.

Dyrelivet bestod blant annet av firbente virveldyr som reptiler, primitive amfibier og en gruppe som senere har utviklet seg til å bli pattedyr.

Sibirsk magmatisme som årsak?

Dødsårsakene bak masseutryddelsen har lenge vært omdiskutert. Teoriene har inkludert meteorittnedslag, global oppvarming, utslipp av metan fra havbunnen, men også utbrudd fra vulkanområdet tilknyttet De sibirske trappene.

Artikkelen som nå er publisert i Science har snevret inn mulighetene. Den konkluderer med at vulkanismeteorien mest sannsynlig er den riktige.

sibir henrik

- Studiet konkluderer med at enorme utslipp av karbondioksid og metan fra De sibirske trappene med påfølgende global oppvarming høyst sannsynlig er årsaken til massedøden. Basert på forskningen vi har gjort på PGP, støtter vi denne konklusjonen, forteller Svensen.


Henrik Svensen (med mygghatt) gjør feltundersøkelser ved den underste lavastrømmen i De sibirske trapper sommeren 2010.
Foto: Helge Hovland

Svensen påpeker samtidig at forskningen omkring masseutryddelsen i perm-trias på lagt nær er ferdigstilt.

- Vi vet fortsatt lite om selve mekanismene rundt utryddelsen. Her famler vi i blinde, avslutter Henrik Svensen.

 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: