Mandag 21.6.2021 - Uke 25

Samarbeidspartnere

SINTEF står bak en ny renseteknologi som gir mer effektiv rensing, mindre energiforbruk og lavere vannforbruk ved gruvedrift.


530x353 Titania Sokndal TellnesTitania AS' Tellnes ilmenitt-dagbrudd i Sokndal i Rogaland. Foto: Mikenorton / Wikimedia Commons

- En gruve bruker gjerne flere millioner kubikkmeter med vann i året, og derfor kan gjenvinning av dette vannet bli viktig spesielt i deler av verden hvor vannmangel er et stort problem, sier SINTEF-forsker Marius Sandru.

Kombinerer teknologier

Han leder SINTEFs aktiviteter i prosjektet Wascious, som er i gang med testing av et hybridsystem for vannrensing. Det kombinerer membranseparasjon og elektrokoagulasjon for å finne den optimale måten å rense gruvedriftsvann.

– I dag renses vannet i gruvene bare for de verste miljøgiftene før det slippes ut i elver og sjøer, men med vår løsning vil vannet holde en så ren kvalitet at det tilfredstiller alle miljøkrav for utslipp, forteller Sandru.

Hybridsystemet er utviklet av SINTEF som jobber med membranseparasjon i samarbeid med spesialister i elektrokoagulasjon fra Universitetet i Lappeenrata i Finland.

Uten kjemikalier

I dag er det vanlig å bruke kjemikalier til rensing av gruvedriftsvann. Ettersom verken membran- eller elektrokoagulasjonsteknologi bruker kjemikalier, vil miljøutslippene reduseres om hybridsystemet blir tatt i bruk.

– Spesielt for fiskevelferd og andre organismer som lever i vann vil dette være gode nyheter, bekrefter Sandru.

Må fjerne sulfat

– Før vi samlet data fra gruver i Sverige og Finland om aktuelle problematiske utslipp, trodde vi hovedsakelig det var metaller som måtte renses ut av gruvedriftsvannet, men dataene viser at det største problemet er sulfat.

Ifølge Sandru er gjennomsnittsmengden sulfat i gruvedriftsvann på 3 000 milligram (mg) per liter på verdensbasis, men dette kan variere med opptil ti tusen mg per liter.

– Maksgrensen for innhold av sulfat varierer fra land til land. I de landene med strengest regulering er maksgrensen på 250 mg per liter vann. Målet vårt er å komme under tillatte grenseverdier for utslipp og for resirkulering i gruvedriftsprosesser, forteller Sandru.

Sparer energi og miljø

Rensingen foregår ved at membranen konsentrerer sulfationene i vannet som deretter fjernes ved hjelp av elektrokoagulasjon.

Sandru forteller at det er mulig å fjerne sulfat i vann kun ved å bruke membranteknologi, men at dette vil kreve et høyt trykk og mye energi.

Ved å istedet bruke et lavere trykk til å konsentrere sulfationene og samtidig metallene i vannet vil volumet minke, og det vil gjøre det enklere og mer energieffektivt å fjerne sulfationene ved hjelp av elektrokoagulasjon.

– Vi tror forsøkene våre vil bevise at å slå sammen de to teknologiene vil bruke mindre energi og være en mer effektiv løsning enn å bruke de hver for seg, avslutter Marius Sandru.

Les hele saken på Gemini.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Planer for sommeren


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: