Tirsdag 4.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Uten økt leting og ny gruvedrift vil en omlegging til en grønnere og mer miljøvennlig energiproduksjon være truet.


530x362 smelrorAdministrerende direktør i Norges geologiske undersøkelse Morten Smelror argumenterte for en større mineralsatsning som en avgjørende del av «Det grønne skiftet». Foto: Ronny Setså

- Ny teknologi og grønn energi krever store mengder metaller. Som en ansvarlig nasjon bør Norge gjøre sin del og satse mer på leting etter og utvinning av våre ressurser i berggrunnen, sa Morten Smelror, administrerende direktør i Norges geologiske undersøkelse (NGU) under et fellesforedrag på Vinterkonferansen i Oslo tirsdag.

Smelror pekte på befolkningsvekst, stadig større krav til nye produkter i hverdagen og bruk av ny teknologi som en del av «Det grønne skiftet» som årsak til et voksende behov for metaller og mineraler.

- Det grønne skiftet betyr for oss «den grønne steinalderen». Utbygging av ny, grønn energi fører til en mangedobling av etterspørselen etter metaller som aluminium, kobber, edelmetaller og sjeldne jordmetaller.

Et paradoks

- Hver og en av oss bruker for eksempel datamaskiner som inneholder metaller fra 27 land. Mange av disse landene har fullstendig uakseptable arbeidsforhold. Da kan ikke vi si nei til utvinning av noen av disse råstoffene i Norge. Det vil være et paradoks, hevdet NGU-direktøren.

Smleror nevnte blant annet Nussirs kobberprosjekt i Finnmark og Nordic Minings rutilforekomst i Engebøfjellet som eksempler på gode, norske forekomster som er en viktig del av Det grønne skiftet.

Kobber er et viktig råstoff i for eksempel elbiler, og titan, som finnes i rutil, er et miljøvennlig grunnstoff fordi det kan erstatte bly i maling.

 Les også hans tidligere innlegg på geoforskning.no Møt den grønne steinalderen

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: