Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Foran en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo fikk landets ledende forskere innen deponering av gruveavfall til sjø muligheten til å presentere sin kunnskap om emnet. Totalt sju forskningsmiljøer kom med innspill om det høyaktuelle temaet. De var langt fra enige.

Det finnes totalt 23 sjødeponier i norske fjorder, hvorav åtte er i drift. Blant disse finner vi Bøkfjorden der Sydvaranger Gruve deponerer sin avgang. I tillegg er det planlagte to deponier, i Repparfjord i Finnmark og i Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

small fossJan Helge Fosså i Havforskningsinstituttet mener det er uforsvarlig å deponere gruveavgang i Bøkfjorden.

- Gruveslammet som slippes ut i fjorden sprer seg svært raskt, og i løpet av bare to år med deponering har tilstanden på fjordbunnen blitt sterkt forverret. Økosystemet er ødelagt. Hvordan vil det da se ut om fem, ti og tyve år?, spurte han.

Forsker og marinbiolog Jan Helge Fosså i Havforskningsinstituttet var blant foredragsholderne under Geoforsknings sjødeponiseminar 25. april på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Ronny Setså

John Arthur Berge i Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er blant de som er uenige i Fossås uttalelser.

- NIVA har gjort grundige undersøkelser i Bøkfjorden. Vi har blant annet hentet opp sedimenter fra fjordbunnen og blandet inn de aktuelle kjemikaliene opptil 100 ganger konsentrasjonen som brukes. Resultatene viser at dette har liten effekt. Folk i Sørvaranger trenger ikke bekymre seg for utslippene, fremholdt han overfor NRK Troms og Finnmark.

Konflikt også for Repparfjord

nussir464Også Nussirs kobberprosjekt i Repparfjord har blitt kritisert av Havforskningsinstituttet for ikke å være bærekraftig. Nussir-direktør Øystein Rushfeldt, som også befant seg på seminaret, avviste kritikken.

- Nussir står bak de mest omfattende undersøkelsene som noen gang er gjort for slike bergindustriprosjekter i Norge. Vi har mye erfaring fra andre sjødeponier i Norge og kobberdeponier i Canada å støtte oss til, sa han.

- Det forskerne uttalte på seminaret er helt i tråd med Nussirs kunnskaper og konsekvensutredninger. Jeg kan med hånda på hjertet si at Repparfjord kommer til å klare seg fint, fortsatte Rushfeldt.

Øystein Rushfeldt er direktør i gruveselskapet Nussir, som ønsker å igangsette drift på en kobberressurs i Kvalsund i Troms. Foto: Halfdan Carstens

Jan Helge Fosså sier Havforskningsinstituttet ikke er bastant mot alle sjødeponier, og er enig i at sjødeponier ofte kan være en bedre løsning enn landdeponier, som er vanlig i de fleste andre land.

- Men har fjorddeponiet så store konsekvenser at økosystemene i fjorden går dukken, da mener vi prosjektet ikke har livets rett. Da må en finne bedre løsninger, avsluttet Fosså.

LES OGSÅ: Forskernes syn på sjødeponi

Last ned Rolf Jakobsens reportasje for NRK Troms og Finnmark her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: