Torsdag 24.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Nettverket Norwegian Forum for Underwater Mining ønsker å utrede muligheten for et nytt, norsk industrieventyr på havets bunn.


530x696 NPD Sulfid Fig 8 2Aktiv (over) og sammenrast og inaktiv (under) sulfidforekomst i Norskehavet. Foto: UiB / Oljedirektoratets Ressursrapport 2018

Representanter fra en rekke forskningsinstitusjoner, forvaltning og industri var samlet på Gardermoen 26. oktober da Norwegian Forum for Underwater Mining (Numi) ble grunnlagt.

Møtet ble ledet av Egil Tjåland, leder for Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

- Vi ønsker å danne et landslag for å få frem utviklingen av teknologi for å få opp mineraler og metaller fra dyphavet på norsk sokkel og andre deler av havet Norge har rettigheter til, sa Tjåland.

Tjåland ble under møtet valgt som Secretary General for organisasjonen.530x405 NUMi 1Egil Tjåland (til venstre) ledet åpningsmøtet for Norwegian Forum for Underwater Mining. Foto: Institutt for geovitenskap og petroleum

- Vi har fått med oss norsk industri bestående av oljeselskaper og serviceselskaper, vi har med oss forvaltning og akademia – vi er klare for å lage et nettverk som skal se på muligheten for å lage et norsk industrieventyr ut av dette.

Én av representantene fra industrien som deltok på møtet var Stig Gustafson i Aker Solutions. Han påpekte at eventuell fremtidig mangel på enkelte mineraler og metaller kan gjøre at utvinning av disse i dyphavet kan bli interessant.

- Norge er en sjøfartsnasjon, vi har mye interesser og historie i Nordsjøen og vi har en subsea-industri som er den beste i verden. Vi har altså masse rammebetingelser for å få til dette, sa Gustafson.

Han påpekte samtidig at politisk vilje er essensielt. I tillegg vil miljøaspektet være en kompliserende faktor som det også må tas hensyn til.

Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt Pedersen var også tilstede.

- Dette er en enorm mulighet for Norge, den må vi ta tak i, og industrien må verre med fra første stund for å se og utvikle mulighetene, sa Schjøtt Pedersen.

Norge forvalter havområder som i areal er sju ganger større enn Norges landareal.

Med hensyn på mineralressurser er det først og fremst den midtatlantiske ryggen som strekker seg 1 500 kilometer mellom Jan Mayen og Spitsbergen som er av særlig norsk interesse. Det har her blitt påvist flere metallforekomster, deriblant i feltene Lokeslottet og Soria Moria.

NTNU har tidligere estimert at den norske kontinentalsokkelen kan inneholde mineraler og metaller til verdier opp mot 1000 milliarder kroner.

530x681 NPD Fig 8 3Kartet viser områder med mulige forekomster av havbunnsmineraler på norsk sokkel. Illustrasjon: Oljedirektoratets Ressursrapport 2018

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: