Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Et nytt nordnorsk forskningssamarbeid skal få flere til å velge Altaskifer som utendørs belegningsstein.


530x352 AltaskiferFoto: Altaskifer

Det nordnorske FoU-samarbeidet SkiferSolid skal utarbeide anbefalinger for ressurseffektiv bruk av Altaskifer.

SINTEF skriver i en sak på sine nettsider at Altaskiferen representerer en av verdens største registrerte forekomster av kvartsskifer, som blant annet brukes til utendørs belegning. Skiferen er et kortreist, miljøvennlig og solid alternativ og en del av vår nasjonale kulturarv.

- Et viktig mål med prosjektet er å dokumentere egenskaper og gi konkrete anbefalinger for bruk, slik at Altaskiferen blir et naturlig valg som belegningsstein, sier prosjektleder Lisbeth Alnæs i SINTEF.

Det nye forskningssamarbeidet skal fremskaffe ny materialkunnskap og forståelse av skiferens konstruktive egenskaper.

SkiferSolid skal videre fremskaffe bedre kunnskap om hvordan eksponeringsforhold og brukspåkjenninger som for eksempel trafikkbelastning påvirker funksjonalitet og holdbarhet. Det blir også gjort analyser av kostnader og miljøaspekter tilknyttet belegninger av skifer.

- Oppdatert kunnskap og anbefalinger for ressurseffektiv og miljøoptimal bruk av Altaskifer vil gi landskapsarkitekter, konsulenter, entreprenører og byggherrer bedre forutsetninger for å nyttiggjøre skiferen, fortsetter Alnæs.

Natursteinsdekker omsetter for om lag én milliard kroner årlig i Norge, og norsk bykommuner står for den største andelen. Det legges anslagsvis 150 000 m2 granitt og 20 000 m2 skifer som utendørs platedekker. Andelen importert naturstein er fordoblet de siste 15 årene, blant annet granitt fra Kina.

SkiferSolid er et regionalt bedriftsprosjekt. Deltakerne er Altaskifer AS, Odd Erik Oppheim AS, Verte Landskap & Arkitektur AS og SINTEF. Prosjektet varer fra 2019 til 2022, og finansieres med støtte fra Regionalt Forskningsfond Nord-Norge.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: