Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Norges geologiske undersøkelse har modernisert berggrunnskartene sine. Det forenkler arbeidet for forskere, arealplanleggere og personer som jobber med fjellskred.


530x483 Espen Torgersen i feltFoto: NGU

- Vi har nå gjort en rekke oppgraderinger av berggrunnsdatabasene våre. Helt fra databasestruktur til kartinnsyn. For brukerne våre betyr det først og fremst at kart- og WMS-tjenestene, blir langt enklere å bruke og gir mer informasjon, forteller forsker Espen Torgersen.

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har nå lansert nye, moderniserte berggrunnskart i 1:250 000 skala som dekker hele landet.

Se de nye kartene her

Blant annet har arbeidet bidratt til å gjøre kartene sømløse, de såkalte «kartbladsforkastningene» som er falske forskjeller i geologi mellom ulike kartblad, er fjernet.

Torgersen forteller videre at kartene nå inkluderer strukturmålepunkter som angir orienteringen av strukturer i berggrunnen. Det er viktig i planlegging av infrastruktur og for personer som jobber med for eksempel fjellskredproblematikk.

530x362 Nytt berggrunnsdatasett i 1 til 50 000 skalaIllustrasjon: NGU

Også det mer detaljerte berggrunnsdatasettet i 1:50 000 skala har blitt oppgradert med ny struktur. Arbeidet med å fylle inn strukturert geologisk informasjon har begynt, men allerede nå kan brukerne teste en enklere fargesetting for dette datasettet.

- Nå er fargene automatisk fastsatt ut ifra tegnforklaringsteksten, slik at fargen for en granitt er identisk på tvers av de gamle kartbladene, forklarer NGU-forskeren.

Les hele saken på ngu.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: