Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Norges geologiske undersøkelse har kartlagt flere grafittforekomster av god kvalitet i Nordland og Troms og Finnmark.


530x318 NGU grafittFoto: Ane K. Engvik

- Våre undersøkelser i nord har løftet kunnskapen om grafittforekomstene opp på et nivå som gjør det naturlig at næringslivet og industriselskaper nå kan gjøre oppfølgende og mer detaljert arbeid på de rette forekomstene, sier forsker og prosjektleder Jan Steinar Rønning ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i en nyhetssak.

Undersøkelser av grafittforekomster i Nord-Norge startet for alvor i forbindelse med kartleggingsprogrammet Mineralressurser i Nord-Norge (MINN) der det i årene 2012-2014 ble foretatt geofysiske målinger fra helikopter. Arbeidet rettet mot kartlegging av grafitt har i etterkant fortsatt med økonomisk støtte fra tidligere Nordland og Troms fylkeskommuner.

Grafitt er et industrimineral som består av karbon. Mineralet har bred anvendelse og brukes blant annet i blyanter, batterier, bremsebånd og smøremidler.

Blant de kartlagte forekomstene er det spesielt Senja som utmerker seg. Her foregår det også utvinning av grafitt av svært høy gehalt (Skaland Graphite).

LES OGSÅ: Rikest i hele verden

NGUs undersøkelser bekrefter et større potensial for utvinning av grafitt på Senja. De har påvist flere nye forekomster av meget god kvalitet som likner på grafitten som utvinnes ved Skaland.

I Vesterålen i Nordland viser usikre anslag at det kan finnes ca. 132 millioner tonn grafittmalm med et gjennomsnittlig grafittinnhold på 13,2 prosent, eller i overkant av 13 millioner tonn grafitt.

- Av i alt 31 undersøkte forekomster i Vesterålen er ti beregnet til å inneholde mer enn 0,5 millioner tonn grafitt. De ti er interessante for mer detaljerte undersøkelser, og kan være av nasjonal eller internasjonal betydning, avslutter Jan Steinar Rønning.

LES OGSÅ: Viktig for EUs grønne skifte

530x353 GautnebNGU-forsker Håvard Gautneb gjør seg klar til elektromagnetisk kartlegging av bakken på Senja. Foto: NGU

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: