Tirsdag 1.12.2020 - Uke 49
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Hva vet vi om ressursgrunnlaget for mineraler og metaller på norsk sokkel, og kan mineralutvinning bli aktuelt i nær fremtid?


530x279 ManganskorpeA) Fjellskråning dekket av manganskorpe. B) Et 20 cm langt snitt gjennom skorpen. Foto: Rolf B. Pedersen

- Hvis vi tror på det grønne skiftet, trenger vi metaller.

Det sa førsteamanuensis Steinar Løve Ellefmo ved Institutt for geovitenskap og petroleum i en nylig episode av podkasten Kystpuls.

Tidligere i år meldte regjeringen at de bevilger hele 139 millioner kroner til leting etter mineraler i dyphavet i 2020. Denne høsten foreslo de å videreføre kartleggingsarbeidet med 30 millioner kroner for 2021.

Regjeringen har igangsatt en åpningsprosess for mineralvirksomhet på norsk sokkel, og det er Oljedirektoratet (OD) som har fått jobben med å utarbeide en ressursvurdering. OD har gjennomført flere tokt, men foreløpig er kunnskapen om størrelsen av og lønnsomheten til norske ressurser på kontinentalsokkelen på et svært tidlig stadium.

– Vi ønsker å komme frem til en mer miljøvennlig energiproduksjon med lavere karbonutslipp. Det innebærer flere vindmøller, mer vannkraft og solceller, som vi igjen trenger metaller for å produsere. Disse metallene, for eksempel kobber og kobolt, finner vi i mineraler som det i dag er stor etterspørsel etter, fortsatte Ellefmo.

LES OGSÅ: Manganskorper i dyphavet

Konferansen NCS Exploration Strategy 2020 går av stabelen 18. og 19. november. I år blir konferansen heldigital.

En annen ting som er nytt av året er at en hel sesjon blir viet til dyphavsmineraler. Ellefmo er én av foredragsholderne i denne sesjonen.

Andre bedrifter og institusjoner som skal presentere sine visjoner og sin forskning og viten under denne sesjonen er Universitetet i Bergen, Equinor, Loke Marine Minerals, ADEPTH Minerals og Oljedirektoratet.

PROGRAM OG PÅMELDING

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 En tydelig trend


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: