Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Store byer kan gå tom for råstoff som sand og grus til bygg- og anleggsformål. NGU jobber nå med et prognosekart for bergartskvalitet for Trøndelag fylke.


530x353 FeltGranseth og Erichsen gjør undersøkelser i felt ved Meråker i Trøndelag. Instrumentet på bildet måler radioaktivitet i steinprøvene. Foto: Gudmund Løvø

- Vi ser nå at store byer kan gå tom for byggeråstoff, i første rekke sand og grus, innen overskuelig fremtid, uttaler forskere ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) Anette Granseth og Eyolf Erichsen i en sak på ngu.no.

Det stilles en rekke krav til nye utvinnbare forekomster, blant annet bergartskvalitet avhengig av hvilket bygg- og anleggsformål bergarten skal brukes til. Av hensyn til transportkostnader og miljø bør forekomstene dessuten ligge så nært som mulig.

- Vi må sørge for en bedre ressursutnyttelse, for eksempel ved å se nærmere på bruk av overskuddsmasser fra tunneldriving, sier forskerne videre.

530x647 PrognosekartNGU har tidligere utviklet prognosekart for blant annet Buskerud. Fargene indikerer bergartskvalitet med hensyn på bruk som byggeråstoff. Kartografi: NGU

Granseth og Erichsen har gjort kartlegging av ulike bergarter ved Meråker i Trøndelag. Kartleggingen er en del av et prosjekt som skal utvikle et prognosekart for bergartskvaliteter for hele Trøndelag fylke.

- Dette blir et godt verktøy for industrien. Vi kartlegger kvaliteten på pukk basert på kravene til Statens vegvesen for stein i bærelag, forsterkningslag og veidekke, forklarer Erichsen.

Kvaliteten til en gitt bergart bestemmes ut ifra en rekke mekaniske parametere. Én prøve krever hele 60 kg stein.

NGU har tidligere utviklet tilsvarende kart for Nordland og det tidligere fylket Buskerud (nå en del av Viken).

LES OGSÅ: Ingen mangel på sand og grus

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: