Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Bergindustrien får nå tilgang til friske forskningsmidler gjennom et program i regi av Nordisk Ministerråd. Programmet ligger ute til høring, og det er viktig at industrien engasjerer seg og melder sin interesse.


530x628 Jack ØdegårdForskningsdirektør Jack Ødegård i SINTEF mener at bergverksindustrien ennå ikke er moden for å konkurrere om forskningsmidler i de åpne arenaene. I første omgang er det derfor nødvendig med bransjerettet satsing, noe mineralstrategien ikke ga noe løfte om. Foto: Halfdan Carstens

Oppstart av de første prosjektene vil bli rundt 1. april neste år. Det dreier seg om forskningsprogrammet NordMin som vil bli utlyst i høst.

- NordMin er et samarbeidsprosjekt mellom de nordiske landene i regi av Nordisk Ministerråd, forklarer Jack Ødegård, forskningsdirektør i SINTEF og nasjonal koordinator for NordMin.

Ødegård er også medlem av rådgivningsgruppen som representant for FoU-miljøene. I tillegg vil industrien ha en representant, men vedkommende er ennå ikke formelt utnevnt.

- NordMin vil stimulere til et bredere samarbeid på nordisk nivå, ikke bare fra universitetenes og forskningsinstitusjonenes side, men også fra bransjens industrielle aktører, mener Ødegård.

Bergindustrien fikk ikke gjennomslag for forskningsprogrammet Minforsk (GEO 08/2011; «Et steg mot gamle høyder», GEO 02/2012; «Et skritt nærmere målet») i første omgang. Mineralstrategien (GEO 03/2013; «Skattejakten har begynt») som ble fremlagt i vår ga heller ikke noe løfte om at bergindustrien skal få dedikerte midler med det aller første.

- FoU var stemoderlig behandlet i strategien. Den henviser kun til eksisterende virkemidler. Men for en industri som lenge har ligget bakpå i forhold til forskning, er det etter vår mening helt avgjørende med ekstraordinære tiltak, fremholder Ødegård.

Bergverksbransjen er altså langt fra forskningsmoden. Og den vil derfor møte tøff konkurranse i de åpne arenaene, slik Mineralstrategien mener den bør gjøre, men at den mangler engasjement, slik det går frem av strategien, det er ikke Ødegård enig i.

- Vi jobber selvsagt ufortrødent sammen med industrien inn mot de eksisterende programmene, og i løpet av høsten vil vi ha forberedt og sendt flere gode prosjektforslag til Norges Forskningsråd. Så får vi se om vi lykkes med å nå opp.

Forskningsdirektøren i SINTEF forteller at det er bred enighet, både i industrien og akademia, om at det er nødvendig med et betydelig løft mot en bransje hvor det har vært lite FoU på virkemiddelsiden.

- Vi trenger virkemidler på siden av de eksisterende, presiserer Ødegård.

NordMin går i første omgang over tre år, med ti millioner danske kroner per år, der institusjoner og bedrifter i alle de nordiske landene kan søke. Etter tre år, når etableringsfasen er over, vil programmet ventelig fortsette med annen finansiering.

Nordisk Ministerråd har foreslått seks forskningstemaer, leting, drift, oppredning, metallurgi, nedleggelse og rehabilitering, samt bærekraft og samfunnsaksept, samtidig som det gir uttrykk for at det ønsker å redusere antallet.

- Vi har allerede mye ekspertise på disse områdene, og vi vil utforske om teknologikompetansen som er bygget opp rundt oljeindustrien kan komme bergindustrien til gode. Boring, bergmekanikk og marin miljøteknologi er eksempler på dette, forklarer Ødegård.

For bergindustrien er tiden altså inne til å satse på forskning.

- NordMin kan være kimen til et bredt anlagt forskningsprogram som kommer norsk bergindustri til gode. Men det er viktig at industrien selv viser engasjement og kommuniserer dette både til myndighetene (NHD) og Forskningsrådet. Den må selv gå i spissen, avslutter Jack Ødegård.


Denne saken ble først publisert i GEO 05/13

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: