Onsdag 23.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Grønt lys for utvinning ved Engebøfjellet kan få positive følger for geologistudenter, mener masterstudenten Steinar Kleppe.


530x414 Kleppe2Steinar Kleppe er masterstudent ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

- Engebøfjellet har engasjert meg på et personlig plan i flere år. Det var derfor aldri noen tvil om at det var der jeg ville gjøre masteroppgaven min, forteller Steinar Kleppe, masterstudent ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Kleppe er en av få geologistudenter som fullt og helt har bestemt sitt eget tema for masteroppgaven.

Det siste året har han gjort petrologiske og mineralogiske analyser av den rutilholdige eklogitten i Engebøfjellet, som er Norges kanskje største uutbyggede gruveprosjekt.

Gruveselskapet Nordic Mining har fått konsesjon for å utvinne rutilmalmen, men ble nylig pålagt av Miljøverndepartementet om å igangsette nye undersøkelser rundt gruvevirksomheten og et sjødeponi i fjorden.

530x335 EngebofjelletEngebøfjellet i Sogn og Fjordane er den største kjente rutilforekomsten i Norge og så langt er 400 millioner tonn malm kartlagt. Foto: NGU

Kleppe kommer fra Florø, som ligger ca. en times kjøring fra det han selv kaller Norges fremste gruveprosjekt. Kanskje er det nettopp derfor han har vært så engasjert i saken om hvorvidt Nordic Mining vil få tillatelse til en dag å drive mineralutvinning der.

- Nordic Mining har de seneste årene gjennomført den største konsekvensutredningen som noen gang er gjort i landet på et gruveprosjekt. Samtidig har regjeringen gjennom mineralstrategien uttalt at de ønsker en mineralindustri i landet.

- Da blir det for dumt å utsette prosjektet gang på gang, fremholder Kleppe.

Kleppe mener at et endelig nei for prosjektet vil bety kroken på døra for også en rekke andre prosjekter.

- Investorene er allerede skeptiske til å investere i gruveprosjekter i Norge. Vi trenger en mer forutsigbar politikk her i landet, eller vil investorene se etter muligheter i andre land, mener Kleppe.

Velger oljen

Kleppe tror Engebø-saken påvirker dagens geologistudenter mer enn de selv er klar over. I dag går brorparten av alle ferdigutdannede studenter inn i oljeindustrien fordi det er der det finnes jobber.

Om Norge en dag når sine gamle høyder som gruvenasjon, vil også etterspørselen etter studenter med utdannelse innen «hard rock» øke. Dette vil i følge Kleppe gagne studentene fordi det gir dem flere jobbmuligheter.

- Jeg håper en dag å kunne jobbe på Engebøfjellet for Nordic Mining. Men jeg vet jo ikke om det blir noe av prosjektet, sukker Kleppe.

Derfor kommer Kleppe til å gjøre som de fleste av sine medstudenter. Han skal søke på jobb i petroleumsindustrien.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: