Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Digitaliseringen av 600 000 borkaksprøver fra norsk sokkel sørger for at verdifull kunnskap lettere kan bli nyttiggjort. Neste uke kan initiativet vinne pris under konferansen NCS Exploration.


530x353 VaskI disse lokalene tilhørende STRATUM Reservoir i Sandnes prepareres og analyseres alle prøvene. Foto: Halfdan Carstens

Geofagene generelt og oljebransjen spesielt er midt inne i en digital transformasjon.

Ved universitetene har blant annet BRU21/NTNU og iEarth tatt initiativer til digitalisering innen akademia.

På norsk sokkel jobber også mange aktører med å utvikle nye metoder og nye dataløsninger for å kunne ta i bruk mest mulig av allerede tilgjengelig data fra mer enn 50 års olje- og gassvirksomhet.

- Oljebransjen har teknisk sett vært digitale i flere tiår, men vi er nå inne i en ny digitaliseringsbølge. Og operatørene på norsk sokkel har allerede begynt å implementere mange av anbefalingene vi la frem [i KonKraft-rapporten i 2018], blant annet innen digitalisering og datadeling.

Det sa næringslivsleder Walter Qvam under et foredrag på konferansen DigEx i 2019. Qvam påpekte at det totale besparelsespotensialet ved digitalisering på norsk sokkel ifølge McKinsey er 30 – 40 milliarder kroner per år.

Digitaliseringen av norsk sokkel har mange aspekter. Et viktig aspekt er datadeling og strukturering av gamle data, og ett slikt prosjekt er Digitalt Grunnfjell (Released Wells Initiative på engelsk) som er organisert og eid av bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Prosjektet Released Wells Initiative har som formål å digitalisere borkaks fra alle letebrønnene på norsk sokkel, fortalte prosjektleder Malgorzata Kusak i Norsk olje og gass til geo365.no.

Borkaks er små bruddstykker av bergarter som følger med boreslammet opp til overflaten under boring av en brønn.

530x354 BorkaksBildet viser borkaks fra en brønn ved Duva-feltet i Nordsjøen. Foto: Pandion Energy

Målet er å systematisk vaske, tørke og analysere all borkaks fra de fleste letebrønnene, ca. 1 500, som var frigitt før 1. januar 2019. Ifølge Kusak kan det potensielt være snakk om 600 000 prøver som skal samles i et digitalt arkiv over bergartenes egenskaper og mineralsammensetning. Arbeidet vil trolig være ferdigstilt neste år.

Dette er verdifull kunnskap for oljeselskapene, som vil få tilgang til dataene fortløpende gjennom Oljedirektoratets databank DISKOS.

– Geologene vil kunne bruke dataene til å få bedre kunnskap om stratigrafi og den geologiske utviklingen. Kanskje vil de kunne ekskludere boremål som ellers kan virke attraktive, eller enda bedre, definere letemodeller og boremål som resulterer i nye funn, utdypte Kusak.

– Boreingeniørene vil på sin side forhåpentligvis kunne bruke store datamengder til å effektivisere boreoperasjonene og derved redusere kostnader.

Om kandidaten

 

Prosjektet Released Wells Initiative, eller Digitalt Grunnfjell som det heter på norsk, har som formål å digitalisere borkaks fra alle letebrønnene på norsk sokkel.

 

Med «digitalisering» menes i denne sammenheng at prøvene først blir vasket, tørket og fotografert, for så å bli gjenstand for ikke-destruktive analyser for å bestemme mineralsammensetningen (XRF) og SpecCam.

 

Hensikten er i første omgang å gi geologene muligheten til å få bedre stratigrafisk kontroll og geologisk forståelse, men i tillegg har dataene et potensial for å effektivisere boreoperasjonene og gjøre de tryggere.

Expronews.com har for eksempel omtalt hvordan Pandion Energy har tatt i bruk data fra Digitalt Grunnfjell for å rekonstruere en brønn ved Duva-feltet i Nordsjøen basert på hundrevis av fotografier av borkaks.

expronews.com: A well’s headshot

Under dag 1 av konferansen NCS Exploration – Recent Advances 2021 19. mai, vil det avholdes en egen sesjon som tar for seg forskning, innovasjon og bruk av Digitalt Grunnfjell og borkaks generelt.

Prosjektet vil også bli presentert av Per Øyvind Seljebotn i Lundin Energy Norway i en separat sesjon – Digitalt Grunnfjell er nemlig nominert til å vinne årets Exploration Innovation Prize.

Prisen deles ut til en lisensgruppe, et selskap eller et lag som i løpet av de to siste årene har bidratt betydningsfullt med en teknologisk forbedring eller et gjennombrudd.

De øvrige kandidatene er Axxis/Aker BP for seismikkprogrammet North Sea OBN project og Equinor for innovativ bruk av teknologi i jobben med å finne tilleggsreserver vest for Fram-feltet.

Les mer om finalistene her

Ideen til prosjektet ble lansert av tidligere letesjef i Lundin Energy Norway Halvor Jahre og sprang ut av en vurdering om alternative løsninger til KonKraft-rapportens prioriterte ønske om å bore stratigrafiske brønner på norsk sokkel som et spleiselag mellom oljeselskapene.

530x354 jahreHalvor Jahre lanserte ideen om digitalisering av brønndata fra norsk sokkel. Foto: Lundin Energy Norway

– Vi må imidlertid huske på at det allerede foreligger en mengde stratigrafisk informasjon, og da tenker jeg både på grunne boringer i kystnære strøk i regi av SINTEF, og – ikke minst – at myndighetene setter krav om å bore letebrønnene til et stratigrafisk nivå som ligger under det antatte reservoaret.

– Det er også forklaringen på at vi på norsk sokkel har boret en mengde brønner som går ned i basement, og at vi derfor har en komplett stratigrafisk oversikt på disse brønnlokasjonene som ellers ikke ville ha foreligget, sa Jahre til geo365.no.

Jahres oppfatning var at digitalisering av borkaks fra gamle brønner kunne erstatte dyre, stratigrafiske brønner, og vel så det. Ideen ble forankret hos noen sentrale aktører, og deretter tok det ikke lang tid før prosjektet var i gang.

Vil Released Wells Initiative – Digitalt Grunnfjell stikke av med seieren? Svaret får du om du følger prisutdelingen på kvelden 19. mai.

PROGRAM OG PÅMELDING TIL KONFERANSEN

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: