Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Det handler om kunnskap og forståelse, men like mye om vilje til å lete, mener letedirektøren.


530x353 SeljebotnLetedirektør i Lundin Energy Norway Per Øyvind Seljebotn. Foto: Lundin Energy Norway

Tekst: Lundin Energy Norway

- Vi finner for lite nye ressurser i øyeblikket for å hindre nedgang i produksjonen fra sokkelen om noen år. Men samtidig viser tallene at mulighetene ligger der. Og den eneste måten å lykkes på er å modne fram nye boremål. Det er vårt fokus hver eneste dag, sier Per Øyvind Seljebotn, letedirektør i Lundin Energy Norway.

Det er ingen enkel oppgave å gjøre nye funn på norsk sokkel. Men når man ser på den overordnete statistikken så viser den en direkte sammenheng mellom antall letebrønner og hvor mye ny olje og gass vi finner.

Dette har vist seg med tydelighet de siste årene. På grunn av oljeprisfall og pandemi gikk antallet letebrønner ned fra 57 i 2019, til 33 i 2020. Estimerte ressurser i funn som ble gjort ble samtidig redusert fra 466 til 255 millioner fat.

8 - 10 letebrønner i året
Helt siden Lundin ble etablert som selskap på norsk sokkel har strategien vært at vi i hovedsak skal utvikles og vokse basert på egne funn. Den strategien ligger fortsatt fast. Målet er å bore 8 - 10 letebrønner i året.

- Den samme utforskerånden som vi ble kjent for helt fra starten av finnes fortsatt i leteavdelingen vår, og er en av våre store styrker, sier Seljebotn.

-Det handler selvsagt om å ha flinke folk i stallen. Men også om å gi de rom til å være kreative i jobben med å analysere seismikk og brønndata, og muligheter i modne områder som andre kan ha oversett.

Han forklarer at Lundin Energy Norway i tillegg har valgt å ha flere svært spesialiserte fagdisipliner i eget hus, som paleontologi, sedimentologi, seismisk prosessering, spesialister på kunstig intelligens og maskinlæring for analysering av data, for å nevne noen.

- På den måten har vi umiddelbar tilgang på ekspertise som kan bringe arbeidet i et prospekt videre, forklarer letedirektøren.

I starten var Lundins leteaktivitet fokusert på Utsirahøyden i den sentrale delen av Nordsjøen. I dag har vi eierandeler i om lag 85 lisenser i alle deler av sokkelen; i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Les hele saken på Lundin Energy Norway

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: