Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

NGI deltar i et forskningsprosjekt på energipeler, en type fundamentering som også kan lagre og utvinne varme fra løsmasser.


530x353 EnergipelerFoto: NGI

– Målet er på sikt å kunne implementere energi-peler som en del av fundamenteringsløsningen til nye bygg der det uansett er et behov for pelefundamentering på grunn av tykke løsmasser, uttaler Tom André Havnes i en sak på ngi.no.

Havnes er ansvarlig for prosjektet Bærekraftig energi fra løsmasser (BEAR) i Malvik kommune.

Prosjektet gjennomfører Malvik kommune i samarbeid med Saksvik renseanlegg og prosjektpartnere Norges Geotekniske Institutt (NGI), Fundamentering AS, Noranergy AS og Winns AS.

Varmeutnyttelse i løsmasser

BEAR har som mål å teste ut og tilpasse en ny løsning for lagring og uttak av energi ved bruk av pelekonstruksjoner i løsmasser – energipeler.

I Norge har mer enn 25 prosent av bebygd areal 30 meter eller mer med løsmasser over berggrunnen. Stor avstand ned til grunnfjellet medfører høye kostnader ved etalering av grunnvarmeanlegg med energibrønner, som for det meste utnytter varme i fast fjell.

LES OGSÅ: Med grunnen som energikilde (og -lager)

– Vi ser at det er et behov for forskning på stabile og pålitelige energikilder i urbane områder. I deler av Trondheim og Oslo er det områder med mye løsmasser, som leire og silt, som kan gjøre det vanskelig og kostbart å komme ned til berget for å hente ut energien på vanlige måter. Med ny teknologi vil vi gjøre noe med dette, sier prosjektleder Sondre Gjengedal i NGI.

Gjengedal forteller videre at de vil teste ut hvordan vanlige pelekonstruksjoner kan utformes for å også kunne lagre og utnytte varmen i løsmasser.

- Testene skal gjennomføres som et pilotprosjekt ved Saksvik renseanlegg i Malvik.

Ved å integrere energiløsninger i pelene vil vi kunne redusere installasjonskostnadene for energisystemer drastisk, og det vil være nok et steg i riktig retning mot et smart og bærekraftig bygg, hevder Havnes.

Godt kjent konsept sør i Europa

Ifølge NGI har energipeler i økende grad blitt tatt i bruk sør i Europa de siste tiårene. Konseptet involverer en integrert sløyfe av kollektorslanger i betongpeler.

– Dessverre gir vårt skiftende nordiske klima oss noen utfordringer med tanke på hva som er mulig energiutnyttelse for slike energi-peler her til lands. Det er viktig at systemet fungerer optimalt når vi kombinerer pelene i fundamenteringsløsningene, sier Wilhelm Huus-Hansen i Noranergy AS.

Testene som skal utføres i dette prosjektet vil også føre til at energi-pelene vil være tilpasset det nordiske klimaet og norsk byggeskikk.

– Målet er at byggebransjen kan ta i bruk energi-peler i områder med mye løsmasser, både nasjonalt og internasjonalt. Dette vil føre til mer bærekraftige byer og lokalsamfunn, avslutter Sondre Gjengedal.

Prosjektet finansieres av Regionale Forskningsfond Trøndelag (RFF).

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: