Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Automatisert prosessering av brønnloggdata i kombinasjon med en nyutviklet database gjør at letegeologene raskere og mer effektivt kan tolke geologien i brønner.


Torres cutVeronica Torres presenterer noen av resultatene fra prosjektet som er gjort i samarbeid med Aker BP. Skjermdump fra BRU21 presentasjon

Brønnloggdata, eller borehullsdata, er data fra målinger av en eller flere fysiske størrelser i et borehull som en funksjon av dyp (Norsk geologisk ordbok).

Slike data er svært viktige for å forstå geologien i og rundt et potensielt hydrokarbonholdig reservoar i undergrunnen.

Brønnloggdata fra brønner som er boret i petroleumsøyemed består av et vell av målinger som for eksempel mekaniske, elektromagnetiske, radiometriske, ultrasoniske og fotografiske.

Dataene kan gi innsikt i hvilke bergarter som befinner seg langs brønnbanen, hvilke væsker og gasser som befinner seg i porene, bergartenes tetthet med mer.

Én enkelt brønn på norsk sokkel kan ha tusenvis av såkalte loggekurver, der hver kurve representerer en fysisk parameter over hele brønnens lengde.

- I dag går alle disse dataene gjennom en pre-prosesserings/utvalgsprosedyre før geologene begynner tolkningsarbeidet, og det er flere problemer i forbindelse med denne prosedyren som vi ønsker å rette opp i, forteller Veronica Torres, PhD-stipendiat ved NTNU i en presentasjon som er tilgjengeliggjort på YouTube.

Torres’ arbeid gjøres som en del av NTNUs forskningsprogram BRU21 i samarbeid med oljeselskapet Aker BP. Prosjektet heter Automation of depth matching using a structured well log database.

Les mer om BRU21 her: Utdanner fremtidens digitale geologer

Én ting er at pre-prosesseringsprosedyren vanligvis gjøres manuelt og er tidkrevende (timer eller dager). Like viktig er det at dataene som blir tilgjengeliggjort for geologene etter pre-prosesseringen kun representerer om lag 5 prosent av rådataene, og viktige metadata er utelatt.

Det innebærer at potensielt viktig informasjon kan mangle, både for letegeologene og i forskningsøyemed.

I prosjektet har Torres og hennes kolleger utarbeidet en database som strukturerer brønnloggdataene på en ny måte (for eksempel kan det gjøres hierarkisk) uten at potensielt viktige data går tapt. Geologene har tilgang på alt av rådata, i tillegg til de tilhørende metadataene som kan benyttes til blant annet smart søking og uthenting av informasjon fra rådataene.

Deler av pre-prosesseringsprosedyren blir også automatisert, noe som ifølge stipendiaten innebærer at prosesseringen av 20 loggkurver kan gjøres parallelt på 10 minutter (mot tidligere timer til dager).

Torres forteller videre at de også har implementert et kvalitetssikringssystem i alle ledd i databasen som sikrer mer pålitelige tolkninger.

Lær mer om prosjektet i Torres’ presentasjon her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: