Tirsdag 4.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Nasjonalparken Yellowstone i USA skjuler en vulkan hvis utbrudd kan få katastrofale følger. Amerikanske NASA har kommet opp med en forebyggende plan.


530x355 Old Faithful RainbowGeysiren Old Faithful i Yellowstone nasjonalpark vitner om vulkansk varme i undergrunnen. Foto: Flicka / Wikimedia Commons

Nasjonalparken Yellowstone i delstaten Wyoming i USA vitner om utbredt vulkansk aktivitet under bakken. I området er det flust av termale formasjoner som geysirer (deriblant Old Faithful), varme kilder og fumaroler – åpninger i jordoverflaten der det strømmer ut varme, vulkanske gasser.

Hvert år registreres det om lag 1 000 – 2 000 jordskjelv, og GPS-undersøkelser viser at overflaten stiger med flere centimeter årlig.

For noen kilometer under bakkenivå ligger det et magmakammer som, ifølge noen estimater, dekker et areal på om lag 90 ganger 30 kilometer og holder et volum på flere tusen km3 bestående av magma og fast stein.

Nyere forskning har også vist at det under magmakammeret trolig ligger et enda større kammer, som igjen ligger over et varmefelt (hotspot) som tilsynelatende beveger seg nordøst over det amerikanske kontinentet (det er i virkeligheten kontinentet som beveger seg).

Supervulkanen har hatt to kjente utbrudd for henholdsvis 2,1 millioner og 640 000 år siden. Det siste utbruddet dekket store deler av det nord-amerikanske kontinentet i aske og andre avsetninger.

Supervulkan

En supervulkan er definert som en vulkan som har hatt et utbrudd med styrke 8 på den såkalte Volcano Explosivity Index. Det innebærer at avsetningene fra utbruddet har et volum på minst 1 000 km3.

Kilde: USGS

Hvorvidt et nytt utbrudd vil forekomme, er et åpent spørsmål.

530x410 MagmakammereIllustrasjonen viser et tverrsnitt av berggrunnen under Yellowstone med to magmakammere over et varmefelt. Bevegelsen til den nord-amerikanske platen får det til å se ut som varmefeltet tilsynelatende beveger seg i nordøstlig retning over kontinentet. Illustrasjon: Huang et al., 2015

Romfartsorganisasjonen NASA har nå presentert planer for hvordan et eventuelt utbrudd kan forebygges, i følge britiske BBC.

For et fremtidig utbrudd vil være en følge av videre oppbygging av varme og volatile gasser i magmakammerene.

Ifølge NASA-forskerne lekker omtrent 60 – 70 prosent av varmen som strømmer til Yellowstone fra mantelen ut. Den resterende varmen bidrar til stadig mer smelting av stein til magma og gassdannelse.

En logisk løsning vil derfor ifølge NASA-forskerne være å tappe supervulkanen for denne restvarmen.

Konseptet er tilsvarende metoden vi i dag benytter for utnyttelse av dyp, geotermisk energi. Ved å pumpe kaldt vann flere kilometer ned i berggrunnen som kan sirkulere i sprekkene og deretter hentes opp, kan energien i dypet omgjøres til varmtvann og elektrisitet.

Representantene i NASA påpeker at det kan være farlig å bore ned i kalderaen fra toppen, da dette i verste fall kan destabilisere hele vulkanen og bidra til utbrudd. Et bedre alternativ er å bore seg inn fra sidene og mot de lavere delene av magmakammerene.

Et slikt megaprosjekt ligger trolig mange titalls år inn i fremtiden om det noen gang blir realisert. Og om løsningen faktisk vil virke, kan det ta mye lenger tid å finne ut av. En målbar nedkjøling av vulkanen kan ta flere tusen år.

NASA-forskerne hevder løsningen kan benyttes ikke bare ved Yellowstone, men også ved alle kjente supervulkaner på Jorda.

Les hele saken på bbc.com

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: