Lørdag 15.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Statens Vegvesen tar for første gang i bruk satellittmålinger for å avdekke setninger i forbindelse med veiarbeid.


530x367 OsloSInSAR-kart over Oslo S og Bjørvika viser hastigheten av nedsynkingen i området. Røde markeringer viser innsynking på over 22 millimeter per år i perioden 2014 til 2017. Figur: NGI

Nøyaktige data fra InSAR satellittmålinger skal brukes til å overvåke utbyggingen av E18 mellom Lysaker og Ramstadsletta vest for Oslo. Dette er første gangen Statens Vegvesen tar i bruk InSAR-målinger for å avdekke setninger og forflytninger før, under og etter arbeidet.

Det skriver Norges Geotekniske Institutt (NGI), som nylig inngikk en avtale med konsulentselskapet Aas-Jakobsen AS om å levere data til prosjektet.

Gjennom å sammenlikne dataene fra før veibyggingen med fremtidige InSAR-målinger, kan en følge med på hvordan byggeaktivitetene påvirker grunnforholdene, og det blir enklere å påvise hvorvidt årsaken er naturlig eller menneskeskapt.

InSAR-metodikken (Inferometric Synthetic Aperture Radar) går ut på at satellitter over tid tar et bilde av samme område på bakken. Eventuelle endringer i bildene vil kunne fortelle at det har vært vertikale bevegelser i jordskorpa.

Endringer i vegetasjon, snødekke og lignende kan også påvirke resultatet og må filtreres bort. Metoden egner seg derfor best der det er bart fjell og snøfritt, samt på bygninger og annen infrastruktur i urbane strøk.

I Norge har InSAR-målinger blant annet avslørt betydelig innsynking i enkelte områder i Trondheim og Oslo sentrum, ikke minst er dette kjent problematikk i Bjørvika.

– Vi har i lengre tid hatt et samarbeid med Airbus, som eier den kommersielle TerraSAR-X satellitten. Siden NGI allerede har vært involvert med andre typer kartlegging av den fremtidige E18-trasseen, falt det naturlig for oss å kjøpe inn InSAR-data fra det aktuelle området, forteller prosjektleder i NGI, Regula Frauenfelder, som er fagansvarlig for fjernanalyse og GIS på NGI.

– Det spesielle her er oppløsningen. Hver piksel i satellittbildet representerer 1 x 1 meter. For ett hus kan det eksempelvis være opptil 10 målepunkter, og totalt er det flere titusener med punkter der vi kan avlese om det skjer setninger i grunnen.

Les hele saken på ngi.no

530x402 skader skoyenTidligere InSAR-målinger, som ikke er relevante for prosjektet omtalt her, har avslørt innsynking ved Skøyen stasjon i Oslo. Bildene under viser resulterende setningsskader. Foto/illustrasjon: NGU/Norut/Kartverket/Norsk romsenter

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: