Tirsdag 14.7.2020 - Uke 29
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

DNA-analyser viser at dagens kakkerlakker har sin opprinnelse i superkontinentet Pangea, skriver Nettavisen med referanse til geoforskning.no.


530x397 kakkerlakkKakkerlakk i rav, 40 – 50 millioner år gammel. Foto: Anders L. Damgaard www.amber-inclusions.dk

Et internasjonalt forskningsteam har sporet arvematerialet til dagens kakkerlakker tilbake til superkontinentet Pangea.

Det betyr at denne gruppen av insekter overlevde «Den store døden», skriver Nettavisen og refererer til geoforskning.nos intervju med Sverre Planke.

«Den store døden» er en mye brukt omtale av masseutryddelsen i overgangen mellom perm og trias der forskere mener at omtrent 95 prosent av alt liv i havet døde ut.

Teoriene for hva som forårsaket masseutryddelsen inkluderer meteorittnedslag, utslipp av store mengder metan fra havbunnen og utbrudd fra vulkanområdet tilknyttet De sibirske trappene.

LES OGSÅ: Den store døden

530x342 lava strommerKakkerlakker er en av få arter som overlevde «Den store døden», masseutryddelsen for om lag 250 millioner år siden. Vulkanisme i Sibir kan stå bak, og bildet viser noen av de gamle lavastrømmene i landskapet. Foto: Sverre Planke

I følge Nettavisen er det tidligere funnet fossiler av kakkerlakker som er opptil 300 millioner år gamle, og som dermed overlevde masseutryddelsen.

DNA-analysene viser imidlertid at dagens kakkerlakker stammer fra en art som levde på superkontinentet Pangea for ca. 235 millioner år siden.

Les hele saken i Nettavisen her

Les forskningsartikkelen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: