Torsdag 9.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Tyske forskere hevder små kiselalger kan stå bak flere av de største undersjøiske skredene i verden.


530x470 MapsDen røde ringen markerer skredområdet utenfor kysten av Mauritania. Illustrasjon: Google Earth

Flere av verdens største undersjøiske skred, inkludert Storeggaskredet i Norskehavet, kan ha blitt utløst av en spesiell type alge.

Dette hevder tyske forskere i en artikkel publisert i tidsskriftet Geology.

Algetypen heter diatoméer, eller kiselalger, og er encellede planter med skall av silisium (kisel). De anrikes som fossiler på havbunnen i store deler av verden i form av diatoméslam.

Det er tilstedeværelsen av dette slammet som kan bidra til å utløse store undersjøiske skred.

De tyske forskerne har gjort grundige undersøkelser av et stort skred utenfor kysten av nordvest-Afrika der en lagpakke på opptil 10 meter bestod av flere, individuelle lag av kiselslam.

530x261 skredIllustrasjonen viser den seismiske profilen av skredet. De svake lagene inneholdt kiselalger. Illustrasjon: Urlaub et al., 2018

Undersøkelsene viste at kiselslammet er rikt på vann, og lett lar seg komprimere. Det betyr at avsetninger av sedimenter oppå disse lagene vil føre til at vannet presses ut på grunn av økt trykk.

Vannet som skilles ut, fører til at overliggende lag av leire blir ustabile, noe som kan utløse et skred. Denne mekanismen virker også i områder med svært lav helning.

I artikkelen påpeker forskerne at denne prosessen kan ha funnet sted ved Storegga-skredet, samt ved Lomonosov-ryggen i Polhavet. Tilsvarende kiselslamlag eksisterer også ved Vøringplatået.

Morelia Urlaub (Geomar) uttaler i en pressemelding at selv om slike megaskred ikke inntreffer ofte, kan de stå bak en femtedel av alle tsunamier.

Og om slike kiselslamlag spiller en så stor rolle som forskningen indikerer, kan bedre forståelse av paleoklimaet bidra til økt kunnskap om hvor disse lagene opptrer og kan utløse nye, fremtidig skred.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: