Torsdag 23.1.2020 - Uke 04
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Digitale verktøy spiller en stor rolle når NGU årlig utfører feltarbeid i skredutsatte områder som skal farevurderes.


Line Nygård, Kari Sletten og Gro Sandøy, Norges geologiske undersøkelse, Leiv Eirikssons vei 39, 7040 Trondheim.


530x572 fig1LiDAR-data er et fantastisk verktøy å bruke ved detaljert kvartærgeologisk kartlegging med fokus på skråninger. Illustrasjon: NGU.

Norges geologiske undersøkelse (NGU) utfører feltarbeid i utvalgte kommuner over hele landet for å kartlegge kvartærgeologien og spor etter skred i skråninger.

Resultatet av dette feltarbeidet er detaljerte kvartærgeologiske kart i målestokk 1:10 000, med en klassifisering av ulike skredtyper.

200 ProfilbildeVed NGU er digital kartlegging en sentral metode som forskerne bruker ved denne typen feltarbeid. Ved hjelp av en felt-PC med integrerte kartleggingsverktøy har forskerne alt de trenger av hjelpemidler og kan effektivisere kartleggingsprosessen og øke kvaliteten på kartproduktene.

Bakgrunnsdata som blant annet høyoppløselig høydedata (LiDAR-data) og flybilder (RGB og IR) lastes inn i en felt-PC med GIS-verktøy. LiDAR-data er blant de viktigste bakgrunnsdataene NGU benytter seg av i forbindelse med feltarbeid, og dataene gir et detaljert bilde av terrengoverflaten.

Alt av vegetasjon fjernes og dette gjør det mulig å se former og strukturer man ikke vil kunne se i like stor grad i felt eller på flybilder. Studier av infrarøde (IR) flybilder i 3D utføres både før, under og etter feltarbeid.

De ulike rødfargene på flybildene kan gi en indikasjon på skredhyppighet og vegetasjonsendringer i skråninger.

I felt tolkes kvartære avsetninger, med spesielt fokus på skredavsetninger, skredløp og former som kan indikere tidligere skred. Det skilles mellom ulike skredtyper som steinsprang-, jord- og flomskred- og snøskredavsetninger.

Feltobservasjoner kan plottes direkte inn i ArcGIS i form av polygoner, linjer og punkter, og lagres direkte i databaser. Dette forenkler arbeidsgangen og utelukker mellomledd ved overføring av feltdata. En innebygd GPS i felt-PCen viser kartleggerens posisjon til enhver tid og bidrar til økt nøyaktighet på kartleggingsarbeidet.

Kvartærgeologisk kartlegging ved bruk av digitale verktøy har i stor grad forenklet arbeidsgangen og er svært viktig for å lage detaljerte kvartærgeologiske kart, med fokus på bratte, skredutsatte skråninger.

Artikkelen er et sammendrag av Line Nygårds presentasjon under Geofaredagen 2018 i Lillestrøm 1. november. Geofaredagen holdes i regi av Stiftelsen NORSAR og er et møtested for studenter, undervisere og folk som jobber med geofarer i Norge.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 513 b


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: