Tirsdag 7.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

NORSAR har lederrollen i et europeisk forskningsprosjekt som skal utvikle systemer for varsling og beredskap i forbindelse med jordskjelv.


530x475 turnkey deltakereRepresentanter fra ti land deltar i prosjektet. Illustrasjon: TURNKey / NORSAR

Denne uken samlet NORSAR representanter fra 21 forskningsmiljøer i Europa under et åpningsmøte i Oslo. Sammen skal de over de neste tre årene utvikle nye systemer for måling, varsling og redningstjenesterespons når det neste store skjelvet inntreffer.

Det EU-finansierte prosjektet har et budsjett på om lag 75 millioner kroner og har blitt til som en respons på skjelvet som rammet et stort område nord for Roma i august 2016. Skjelvet hadde en styrke på 6,2, og nærmere 300 mennesker mistet livet.

- Dette er veldig spennende. Ingen land i verden har i dag et godt system som sikkert kan forhåndsvarsle jordskjelv. Dersom vi lykkes blir det helt unikt og vil kunne redde mange liv, sier administrerende direktør Anne Strømmen Lycke i NORSAR i en pressemelding.

Seks lokaliteter

Prosjektet heter TURNKey og har som mål å etablere prototypen til et varslingssystem for jordskjelv. Forskningspartnerne skal blant annet gjøre detaljerte målinger og teste ut instrumenter ved seks utvalgte lokaliteter i Europa.

Til geoforskning.no forteller Lycke at lokalitetene som er valgt ut befinner seg i ulike geologiske provinser. Og alle er spesielt utsatte for skjelv.

Én av lokalitetene er Groningen i Nederland. Det unike med Groningen er at skjelvene er fullstendig menneskeskapt som følge av utvinning av gass med påfølgende trykkfall.

Bukarest i Romania er valgt ut fordi dette er et område som har opplevd svært ødeleggende jordskjelv. I 1977 rystet et skjelv på styrke 7,2 fjellene nord for hovedstaden, og 1 700 liv gikk tapt.

Det skal også gjøres forskning og målinger ved to lokaliteter på Island som representerer et område med aktiv rifting og vulkanisme.

530x449 lyckeNORSAR skal lede EU-prosjektet TURNKey. Her representert ved direktør Anne Strømmen Lycke som åpnet prosjektets første møte. Foto: Ronny Setså

Ønsker rask og automatisert respons

Visjonen er et operativt system som skal kunne identifisere et påbegynnende skjelv så raskt som mulig, for deretter å varsle de berørte slik at de kan ta forhåndsregler (for eksempel komme seg ut av bygninger).

Et slikt system skal også kunne foreta andre nødvendige tiltak automatisk som å stanse heiser og togtrafikk og kutte gassforsyninger.

- NORSAR har en kompetent seismologisk stab som har øvd seg i 50 år på å varsle rystelser i jorden gjennom prøvestansavtalen. Nå skal vi gjøre det samme med jordskjelv, forteller Lycke videre.

NORSAR skriver videre i pressemeldingen at Japan lenge var ledende og i dag har flere land automatiserte varslingssystemer som varsler befolkningen.

Utfordringene er blant annet å kunne avgjøre lokasjon og styrke og ikke minst redusere antall feilalarmer. TURNKey tar mål av seg til å gi vesentlige bidrag til tidlig varsling og hurtig respons og risikoreduksjon. Prosjektet skal lage en samhandlings- og informasjonsplattform for befolkningen og ulike organisasjoner.

Geoforskning.no kommer tilbake med mer om prosjektet.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: