Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Skredet i Rauma kommune sendte seismiske bølger gjennom landet vårt.


530x374 NORSAR signalerBildet viser de seismiske signalene som traff NORSARs stasjoner på Østlandet etter skredet ved Veslemannen torsdag kveld. Illustrasjon: NORSAR

Torsdag kveld raste mesteparten av de ustabile fjellmassene i Veslemannen som i flere år har utgjort en trussel for lokalbefolkningen i Rauma kommune.

Skredet skapte rystelser i berggrunnen, og NORSAR har nå i en pressemelding anslått magnituden på skjelvet til 1,6.

De seismiske signalene ble registrert på alle stasjonene NORSAR opererer i Hedmark (51 seismometre fordelt på to arrayer i Hamar og Løten).

Til geoforskning.no forteller administrerende direktør i NORSAR Anne Strømmen Lycke at gårsdagens skred skiller seg fra skjelvene de vanligvis observerer ettersom dette forløp som en serie av rystelser (se de seismiske signalene fra skredet i illustrasjonen over).

- Det kan gjøre det utfordrende å beregne nøyaktig styrke (magnitude).

530x449 lyckeNORSAR-leder Anne Strømmen Lycke. Foto: Ronny Setså

Stasjonene i Hedmark ligger 200 – 280 kilometer unna Veslemannen (se kartet under).

Den seismiske stasjonen ved Hamar er en array med 42 seismometre spredt over en diameter på 60 kilometer. Stasjonen er verdens største seismiske array med hensyn til antall instrumenter og utstrekning. Løten-stasjonen er en eksperimentell array bestående av seismiske instrumenter og infralydinstrumenter spredt over en diameter på tre kilometer.

530x463 Mannen Lokasjon NORSAR.PNG contentKartet viser Veslemannens posisjon (oransje farge) relativt til NORSARs instrumenter på Østlandet (blå symboler). Illustrasjon: NORSAR

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har overvåket Veslemannen siden 2014. De berørte innbyggerne i kommunen har siden da blitt evakuert 16 ganger.

NVE skal nå finne ut hvor stor andel av de opprinnelige 120 000 – 180 000 kubikkmeterne med ustabile masser i Veslemannen som så langt har rast ut.

530x596 førogetterBildet viser Veslemannen etter (6. september) og før (25. august) skredet. Foto: NVE

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: