Onsdag 3.6.2020 - Uke 23
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Norges Geotekniske Institutt har utviklet et nytt kvantitativt, statistisk verktøy for å bistå i lokal snøskredvarsling.


530x375 Piz paluFoto: Pixabay

StatPack er et nytt statistisk verktøy utviklet av Norges Geotekniske Institutt (NGI) for bruk i lokal snøskredvarsling. Verktøyet skal bidra til å estimere sannsynlighet for utløsning av snøskred, samt sannsynlighet for treff på et gitt punkt langs skredbanen.

Utviklingen har foregått innenfor NGIs program for snøskredforskning, finansiert av Olje- og energidepartementet. I denne masteroppgaven er formålet å validere og eventuelt forbedre verktøyet.

Dagens lokale snøskredvarsler gir til sammenlikning en kvalitativ sannsynlighet, og baserer seg i stor grad på observatørens erfaring og kunnskaper. StatPack vil på sin side levere sannsynligheter for at et snøskred treffer et gitt punkt i terrenget basert på numeriske beregninger.

Modellen er basert på et såkalt ekspertstyrt fuzzy-system for utløsningssannsynlighet, samt observert empiri for utløp. Det er første gang i Norge at et system basert på fuzzy-logikk er tatt i bruk for å estimere utløsningssannsynlighet for snøskred.

StatPack er nyutviklet og ikke tatt i bruk ennå. Intensjonen er at den skal anvendes i lokal snøskredvarsling men det kreves først objektiv kalibrering og uttesting av modellen, noe masteroppgaven skal ta for seg.

Ole Bjørn Kanstad presenterte forskningen under Geofaredagen 2019 i Bergen 31. oktober. Geofaredagen er et møtested for studenter, undervisere og folk som jobber med geofarer i Norge.

Les mer om Geofaredagen 2019 her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: