Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

NORSAR har lansert et nytt, digitalt jordskjelvsoneringskart. Den nye soneringen nedjusterer skadepotensialet mange steder i landet, noe som kan resultere i store besparelser for utbyggere og samfunnet.


530x270 NORSAR kartIllustrasjon: NORSAR

Det nye kartet viser sannsynligheten for jordskjelv med påfølgende skadepotensial for hele Norge, inkludert Svalbard. Dette er basert på nytt kunnskapsgrunnlag med nye og harmoniserte data, bedre regnemodeller og metodeutvikling.

Den nye soneringen viser at skadepotensialet nedjusteres for store deler av landet, noe som betyr at det er store kostnader å spare for utbyggere og for samfunnet.

Det forrige kartet, som kun foreligger i papirformat, inkluderte ikke Svalbard. Nå er resultatene tilgjengeliggjort digitalt i en portal. Det sikrer bedre oppløsning av dataene, lettere fremtidige oppdateringer og gir brukerne lett tilgang.

530x157 tabellTabellen viser referanseverdi for grunnakselerasjon i henhold til EK8 og de nye, oppdaterte verdiene. Skadepotensialet ved skjelv er redusert for store deler av Norge. Tabell: Multiconsult

På oppdrag fra NORSAR har Multiconsult utarbeidet en rapport som demonstrerer at det nye jordskjelvsoneringskartet bidrar til reduserte kostnader for utbyggere og samfunnet. Men det er store regionale forskjeller, med store potensielle besparelser i Oslo- og Trondheimsområdene, og mindre å spare på Vestlandet.

Rapporten konkluderer med at mange samfunnskritiske bygg- og anleggsprosjekter kan spare fra tre til ti prosent av byggekostnadene. Eksempler er sykehus, skoler, vei- og jernbanebroer.

Jordskjelv er også en del av kommuner og fylkers risikovurderinger og grunnlag for beredskapsplaner. Disse kan også i mange tilfeller justeres betydelig.

Tjenesten finansieres derfor ved abonnement eller enkeltkjøp via portalen som du finner her: https://www.norsar.no/soneringskart

Utdrag fra Multiconsults rapport om den nye kartene:

Rent prinsipielt, og ut fra rapportens konklusjoner om økonomiske besparelser, er det hevet over tvil at bransjen må få tilgang til og anvende de oppdaterte 475årsverdiene som NORSAR har utarbeidet.

530x308 NORSAR strukturerDe nye kartene er basert på ny kunnskap, bedre regnemodeller og flere datapunkter, noe som gir et mer nyansert bilde av situasjonen i landet. Illustrasjon: NORSAR

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: