Mandag 21.6.2021 - Uke 25

Samarbeidspartnere

Et nytt FoU-prosjekt skal bidra til sikrere beregning av flomløp og dermed redusere risikoen for dambrudd som følge av flom.


530x282 Flomløp NVE FoU prosjekt 1390Flomløp ved en fyllingsdam ved Mysevatn i Kvinnherad i Vestland. Foto: Multiconsult

Det er Multiconsult som skal lede prosjektet på vegne av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Vi er glade for at NVE setter av ressurser til et så viktig prosjekt. Gjennom vårt arbeid med flomberegninger, revurderinger og rehabilitering for dammer har vi erfart at det kan være utfordrende å beregne riktig kapasiteten til flomløp der det er begrensninger i avløpsforholdene, forklarer senior hydrauliker i Multiconsult, Kristine Lilleeng Walløe, i en pressemelding.

- Ved stor vannføring vil flomløpskanaler med sideveis innstrømning få begrenset kapasitet grunnet høyt undervann. Vi ser at dette ikke i stor nok grad blir tatt hensyn til med dagens beregningsmetoder.

Ifølge Walløe, som leder del 1 av prosjektet, er mange flomløp tilknyttet fyllingsdammer som er sårbare for overtopping. Da kan feilberegninger av flomavledning potensielt får katastrofale følger (dambrudd).

Prosjektet vil vare i to år. Første fase er et litteraturstudium, mens andre fase vil bestå av case-studier og utarbeiding av faglige anbefalinger for beregningsmetodikk for flomløp. I denne fasen skal det arbeides med representanter fra fagmiljøet innen hydraulikk ved NTNU.

Prosjektet starter i slutten av april.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Planer for sommeren


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: