Mandag 12.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Kraftige luftstrømmer ladet med steinsplinter som oppstår i forbindelse med skred kan være dødelige og gjøre stor skade. Skredfarevurderinger tar ikke hensyn til disse, påpeker NGU-forsker.


530x366 ForskerneJohn Dehls, Reginald Hermans og Ivanna Penna ved NGU har undersøkt Yumthang-skredet i indisk del av Himalaya. Foto: Vikram Gupta

- Det er gjort lite forskning på å dokumentere ekstreme luftstrømmer, til tross for at noen av de har vært dødelige. Farevurderingene ved fjellskred tar heller ikke hensyn til dem, sier Ivanna Penna, forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

I 2015 reiste Penna og flere av hennes kollegaer ved NGU til Yumthang-dalen i den indiske delen av Himalaya. Der hadde det tidligere gått et skred med medfølgende kraftige luftstrømmer.

Gjennom kartlegging på bakken og bruk av data fra flyundersøkelser, kunne NGU-forskerne dokumentere at skredet hadde skapt luftstrømmer med hastigheter på opptil 385 kilometer/time. Dette er sammenliknbart med kraftige tropiske orkaner. Mer enn 1 000 trær ble felt under hendelsen.

530x397 DroneDronebilde av skredmassene etter Yumthang-skredet. Ca. 1 000 trær ble blåst over ende. Foto: Odd Andre Morken

NGU skriver i nyhetssaken at de farligste luftstrømmene dannes der fjellskred går i svært bratte fjellsider og trange daler. Smale passasjer leder til kraftigere luftstrømmer.

- Vi undersøkte hvilke forhold en stor skråningskollaps må oppfylle for å skape kraftige luftstrømmer. Vi etablerte samtidig en sammenheng mellom den potensielle energien i et skred med omfanget av en såkalt «airblast», forklarer Penna.

Noe av det som gjør luftstrømmene så destruktive, er at de også kan inneholde betydelige mengder av fragmenter av knust berg.

- En vurdering av sannsynlighet og konsekvenser av «airblasts» må bli en del av farevurderingen ved fjell- og steinskred, avslutter Ivanna Penna.

Forskningen er publisert i tidsskriftet Geological Society of America Bulletin og omtalt i Nature Research Highlights.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: