Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Målinger av ørsmå bevegelser i grunnen fra satellitt har gitt kunnskap om mange nye, hittil ukjente ustabile fjellmasser i Norge.


530x346 ReinbenkenDet ustabile fjellpartiet Reinbenken/Kruvnut ved Porsangerfjorden i Troms og Finnmark har blitt oppdaget ved hjelp av InSAR-data. Fjellpartiet synker med opptil 10 millimeter i året. Illustrasjon: NGU

Karttjenesten InSAR Norge hjelper Norges geologiske undersøkelse (NGU) med å finne ustabile fjellpartier som potensielt kan utvikle seg til fjellskred.

Det skriver NGU i en nyhetssak.

InSAR (Inferometric synthetic aperture radar) er en teknologi der satellitter tar et bilde av samme område på bakken over tid. Eventuelle endringer i bildene vil kunne fortelle at det har vært bevegelser i jordskorpa.

Teknologien har eksistert i flere år, men dataene har tidligere hatt lav oppløsning og vært svært kostbare.

Tjenesten InSAR Norge ble lansert 2018. Den er gratis og gir alle tilgang på satellittdata med millimeterpresisjon.

LES OGSÅ: Lanserer gratis satellittjeneste

- For kartlegging av ustabile fjellparti har InSAR-data lenge vært viktig for NGU. Før var InSAR-data bare tilgjengelig i enkelte deler av landet. Med InSAR Norge har vi ikke bare fått et landsdekkende datasett, men også hyppigere målinger av bevegelser, forteller NGU-forskerne Marie Bredal og John Dehls.

- Karttjenesten lar oss raskt avdekke hvor de ustabile fjellpartiene finnes, og vi kan følge med på hvilken måte og hvor raskt de rører på seg. Etter lanseringen av InSAR Norge er det gjort over 100 nye funn av fjellpartier som er i bevegelse.

NGU skriver videre at de sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat har jobbet lenge med fjellskred og utviklet en systematisert kartleggingsmetodikk. InSAR-dataene kan ikke alene benyttes til å avdekke ustabile fjellpartier; god gammeldags kartlegging og undersøkelser i felt vil fortsatt være nødvendig for å komplementere satellittdataene.

Nye resultater fra kartlegging av potensielt ustabile fjellpartier publiseres fortløpende i en egen database.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: